Opravy silnice I/35 probíhají, ŘSD by ale mělo být aktivnější

Zimní období patří z pohledu údržby a oprav silnic mezi vůbec nejnáročnější část celého roku. Časté střídání počasí a teploty se negativně odráží na kvalitě silničního povrchu. Výtluky nebo výmoly nejsou během zimy na silnicích něčím neobvyklým. Naopak, tento problém se týká všech silnic v naší zemi, a to včetně Pardubického kraje.  

Jako řidič samozřejmě nemám radost z „děravých“ silnic, ať už jsou kdekoliv. Kromě toho, že jízda po nich není ničím příjemným, mohou být v některých případech i nebezpečné. Všichni platíme daně a po právu tak očekáváme, že silnice budou bezpečné a v pořádku. Bohužel, ne vždy však tomu tak je.

Není to tak dávno, co redaktor Kamil Dubský z Pardubického deníku upozornil na havarijní stav některých částí páteřní silnice I/35 mezi Vysokým Mýtem a Moravskou Třebovou. Výmoly na silnici jsou opravdu hrozné a minimálně několik řidičů si kvůli nim poškodilo svá auta (proražené gumy, poškozené disky).

O to víc jsem byl překvapený, když jsem se dočetl, že ŘSD se touto opravou nezabývá a neřeší ji. Přiznám se, že jsem z tohoto byl velmi rozmrzelý. Posléze se však ukázalo, že autor článku se dopustil chyby a informaci si neověřil u ŘSD. Ta poškozený úsek začala opravovat o den dříve, než zmiňovaný článek vyšel.

Nevím, zda se jednalo o neúmyslnou chybu nebo o honbu za novinářskou senzací. Pravdou však zůstává, že i já osobně bych čekal větší aktivitu ze strany ŘSD. K poškození asfaltu po silném mrazu dochází každý rok. Není to žádná novinka a silničáři by na tuto skutečnost měli být lépe připraveni.

Co je však důležité - na základě Vašich reakcí jsem se obrátil na ŘSD, které v reakci na můj podnět celou opravu zrychlilo a začalo výmoly opravovat za pomoci tzv. mikrovlnné technologie ohřevu. Takováto oprava má výrazně vyšší životnost než například oprava studenou asfaltovou směsí, která za velké dopravní zátěže vydrží někdy i pouhý jeden den.

Pravidla platí pro všechny a jinak tomu není ani na silnicích. Pokud dojde k závadám na silnici, musí je správce komunikace neprodleně označit a opravit. Pokud jsou neoznačené, jako v tomto případě, máte potom nárok na náhradu způsobené škody. Na základě facebookové komunikace se několik z vás na mě obrátilo s prosbou o radu, jak v tomto případě postupovat. Samozřejmě rád jsem pomohl, a pokud i Vám se vyskytla nějaká škoda v souvislosti s výmolem, napište mi a rád Vám poradím.

Vím, že taková proražená pneumatika natropí spoustu starostí. Problémy na místě, opravy, náhrada škody… to vše rozhodně není něčím příjemným. Vím, o čem mluvím. Sám jsem to za život zažil dvakrát a nebylo to nic milého. Zároveň Vám chci poděkovat za reakce a za postřehy přímo z místa (byť zbytečné urážky a nadávky by v diskuzi být nemusely).

Pokud v budoucnu narazíte na podobný problém, napište mi na moji facebookovou stránku nebo na email poslanec@martinkolovratnik.cz. Dohled nad ŘSD je součástí mé práce a rád proto všem řidičům pomohu. Pokud znáte místa s podobně nebezpečnými výmoly, budu rád, když mi napíšete.