Otvíráme Sněmovnu lidem. Pojďte se potkat!

Jak se říká, sportu a politice rozumí úplně každý. Málokdo ale přesně ví, co přesně taková profese „politika“ obnáší, jak vypadá obyčejný den a co všechno vlastně politik dělá. Právě kvůli tomu se snažím lidem přiblížit svou práci a pořádám prohlídky v Poslanecké Sněmovně. Mám dobrou zprávu, nabídka prohlídky platí úplně pro každého, ať už jste studenti, skupina kamarádů nebo zvídaví senioři, kteří se rozhodnou podniknout výlet do Prahy. Jak na to? Čtěte.

Většina z nás ví, že Poslanecká sněmovna má 200 poslanců, legislativní proces má tři čtení, a že poslanci rádi a dlouze mluví u řečnického pultu. Ano, tohle je Poslanecká sněmovna. Jak to ale vypadá skutečně v zákulisí? A je vždy pravda to, co vidíme v televizi? Bohužel, ne vždy tomu tak je a někteří politici „hrají tak trochu divadélko“ pro televizi a své voliče.

Nedávno jsem v Poslanecké sněmovně přivítal skupinu mladých studentů, kteří jsou sdruženi ve Studentském parlamentu v Pardubicích. Musím se přiznat, že mám radost, že se i mladí lidé zajímají o politiku. Pokaždé, když s nimi mluvím, rád jim vyprávím o tom, jak to vlastně v té politice chodí. Některé příběhy jsou z pohledu obyčejných lidí skutečně úsměvné a u některých zůstává rozum stát.

Ukázkovým příkladem mohl být například spor SPD a Pirátů o tom, kdo a kde bude sedět v jednacím sále. V Poslanecké sněmovně totiž platí pravidlo, že levice sedí z pohledu předsedy Sněmovny vlevo a pravice zase vpravo. V tomto konkrétním případě byl problém v tom, že některá místa jsou více vidět na kamerách a strana se tak může častěji objevovat v záběrech ze Sněmovny. Přestože se Vám to může zdát úsměvné, i takovéto „problémy“ musíme ve Sněmovně řešit. Holt, i tyhle úsměvné momenty k politice patří.

Exkurze ale samozřejmě nejsou jenom o těchto momentech. Rád mluvím i o praktických věcech. Lidé se mě často ptají, zda vlastně vím, o čem hlasuji. Pravdu? Jsem tělem i duší dopravák a je tak logické, že například nerozumím oblasti zdravotnictví nebo třeba trestnímu právu. Pro tyto případy má každý klub svého „garanta“, který je odborník na danou oblast a doporučuje nám, poslancům, jak máme hlasovat.

Rád Vám svou práci přiblížím osobně. Pokud máte zájem navštívit Poslaneckou sněmovnu a při této příležitosti se dozvědět něco zajímavého, napište mému asistentovi na email Lukas.Luzar@psp.cz a osobně Vás provedu Sněmovnou. :-)