Palackého třída se dočká slušivého kabátu a už nebude pardubickou ostudou

Palackého třídu není potřeba dlouhosáhle představovat. Tahle spojka mezi nádražím a centrem města je jednou z dopravních tepen Pardubic. Denně tudy projde tisíce lidí. Přiznejme si ale, že současný stav není ničím, co by nás mělo ohromit. Chodníky jsou rozbité a plné výmolů. To se ale už brzy změní. Tým odborníků totiž vyrazil mezi nás všechny a zjistil, jak by nově měla Palackého třída vypadat a co všechno od ní očekáváme. A jaký je výsledek?

Skvělý! Osobně sám razím tezi, že není možné všechno dělat, jak se říká od stolu. Někdy je potřeba vyrazit mezi Vás, zjistit vaše pocity, názory, nápady a prostě načerpat inspiraci. A přesně tohle tým odborníků z Česka i zahraničí udělal. Výsledek šestiměsíční práce jednoznačně stojí za to. Podle navrhnuté vize by se Palackého třída měla stát atraktivním místem pro trávení volného času a podnikání.
Přiznám se, že tenhle nápad se mi velmi libí a osobně ho podporuji. Vznikne nové místo, kde si lidé budou moci odpočinout, zajít na dobrou kávu nebo zákusek a děti poslat třeba na přilehlé dětské hřiště. Jsem rád, že společně s primátorem Martinem Charvátem to vidíme stejně. Palackého třída má být víc než jen spojka.

Představená vize obsahuje 36 doporučení a úpravy se týkají i napojení okolních ulic Havlíčkovy, Jungmannovy, Macanovy nebo prostoru před Pardubickým pivovarem. Nyní je potřeba najít cestu, jak přetavit návrhy do praxe. Na změny si ale budeme muset ještě nějakou chvíli počkat. Bagry a lopaty se totiž do země nezakousnou hned. Studie, ze které budeme vycházet, není projektovou dokumentací a to znamená, že podle ní nelze stavět. Co ale můžeme udělat už v tuto chvíli je podpoření podmínek právě pro vznik nových aktivit.

Nová vize počítá už i s přesunem autobusového nádraží do prostoru před bývalou Prokopku. Dojde dokonce i k přesunutí zastávky městské hromadné dopravy a to tak, aby byla lidem co nejblíže. Změn se dočkají i některé současné přechody a navíc dojde k vytvoření ochranných ostrůvků pro chodce.

Pardubice jsou bezesporu městem sportu, a proto jsem rád, že nezapomínáme ani na cyklisty. Na severní straně ulice vznikne jednosměrný jízdní pruh pro cyklisty, který doplní obousměrnou cyklistickou stezku na jižní straně. Bude tak zajištěna návaznost tras cyklistů a napojení nových cílů dopravy.

Určitě jste si všimli, že některé stromy nejsou v dobré kondici, a proto je bude nezbytné pokácet. Nemusíte se ale bát, že by stromy z této části města zmizely. Naopak. Celkový počet stromů by se měl zvýšit, dojde k výsadbě nových a k rozšíření zelených ploch, okrasných a smíšených záhonů keřů, kvetoucích trvalek nebo pnoucích rostlin.

Tak co na tyto změny říkáte? Já osobně je vítám a podporuji. Těším se, že Pardubice budou zase o něco krásnějším městem a lepším místem pro život. Budu rád, pokud mi napíšete, co si o změnách Palackého třídy myslíte. Pro někoho to mohou být dost velké změny a třeba někdo si myslí, že bychom měli zajít ještě dál. Tak co, dáte mi vědět?