Pardubice budou dalším městem, jehož ulice bude pojmenována po Václavu Havlovi

Bývalý československý a český prezident Václav Havel je pro mnohé oprávněně symbolem odvahy a svobody. Byl to právě on, kdo se velkou měrou zasadil o to, že dnes žijeme ve svobodné zemi. Ani na vteřinu jsem proto neváhal a podpořil jsem návrh kolegy Víta Ulricha na přejmenování ulice za zimním stadionem po Václavu Havlovi.

Pardubice nejsou prvním a zřejmě ani posledním městem, ve kterém byste našli odkaz na bývalého prezidenta. Nedávno se k tomuto kroku odhodlali například radní v Litomyšli, kde přejmenovali část Jiráskovy ulice na Náměstí Václava Havla.

Pardubáci znají velmi dobře nábřeží na levém břehu Labe. Kromě toho, že se zde parkuje během hokejových zápasů, vyplouvají odsud i výletní lodě. Důležité je zmínit, že s přejmenováním nejsou spjaty téměř žádné náklady, protože se nejedná o zastavěnou městskou část.  

Pro přejmenování ulice byli téměř všichni zastupitelé. Myslím, že nikoho nepřekvapí nesouhlas zastupitelů KSČM Václava Snopka a Pavla Studničky. Trochu překvapivé ale bylo hlasování zastupitelky Ivany Böhmové z Pirátské strany. Jsou to totiž právě Piráti, kteří rádi a často využívají odkazu Václava Havla… Těžko říct.

Zbývá dodat důležitá věc. Celé nábřeží musí město v dohledné době zmodernizovat. Udělat z něj krásnou kolonádu, místo, kde se budou lidé rádi procházet a v létě s potěšením trávit svůj volný čas. Věřím, že takový projekt nebude politickou šlamastikou a že získá podporu většiny kolegů v zastupitelstvu. Ať už se změnou souhlasíte nebo jste proti, budu rád za Vaše postřehy. Napište mi, zda souhlasíte s přejmenováním a pokud ano, zda je za Vás vybraná lokalita v pořádku. Těším se na Vaše názory.