Pardubice čekají významné investice, černé scénáře se nenaplnily

Není to tak dlouho, kdy nás zejména opoziční politici strašili, že kvůli koronavirové krizi nebudou peníze nejenom na investice, ale kvůli jejich nedostatku budeme muset také omezit veřejné služby. S postupem času se však ukazuje, že tyto obavy byly liché. Nenaplnilo se jedno, ani druhé. Naopak, ukazuje se, že náš záměr se z této krize proinvestovat je správný a Pardubice pod vedením kolegy Martina Charváta jsou v tomto ohledu vzorným příkladem.

 

Společně s kolegy celou dobu koronavirové krize tvrdíme, že se z ní musíme proinvestovat. Jasně, současná situace není zrovna nejjednodušším obdobím. Na tom se snad všichni shodneme. Právě o to více se však ukazuje, jak moc důležité je mít ve svých řadách zkušené kolegy. Klíčem k dosažení našeho cíle není hledání důvodů, proč to nejde, ale řešení, jak to udělat.

 

Právě v tomto se výrazně liší přístup vedení našeho krajského města a Pardubického kraje. Nebojíme se investic a chceme je realizovat. Ano, možná se časem ukáže, že se nám vše nepodaří realizovat. I to se může stát. Jsme však proto v úzkém kontaktu s lidmi z ministerstva financí a vzájemně si předáváme postřehy přímo „z terénu“. Jsem si však absolutně jistý, že náš odpovědný přístup je lepší než strašení lidí, zbytečné útočení na všechny a proti všemu nebo vyvěšování černých vlajek…

 

Klíčem k realizaci investic je nejenom odvaha, ale především chytrý přístup. Konkrétně mohu ukázat třeba na rekonstrukci Letního stadionu. Díky metodě Design & Built se nám podařilo výrazně snížit předpokládané náklady. Kromě toho na projekt můžeme získat nemalé peníze z Národní sportovní agentury, díky čemuž ušetříme peníze v městské pokladně.

 

Možná si ještě vzpomenete na Karla Haase, Piráty nebo Pardubáky[LL1] . Obávali se, že pokud opravíme letňák, nezbydou už peníze na projekt Dukla sportovní. Tento projekt podporuji a vidím v něm ohromný potenciál pro naše město a celý Pardubický kraj. Byla by škoda, pokud by se nám ho nepodařilo realizovat.

 

V Česku není mnoho míst, kde se mohou konat různé vrcholové akce na jednom místě, které by disponovalo odpovídajícímu zázemí. Tuhle „díru na trhu“ může pokrýt právě Dukla sportovní. Kromě toho, že do našeho města přilákáme špičkové sportovce, dosáhneme i ohromných přínosů pro ekonomiku našeho kraje.

 

Výčtem těchto dvou akcí ovšem investice města nekončí. V letošním roce jsme připravení proinvestovat více než miliardu korun! Peníze poputují do inteligentního dopravního systému, rekonstrukce Památníku Zámeček, výstavby Centrálních polytechnických dílen a do Galerie města Pardubic v Automatických mlýnech. Nezapomínejme ani na připravované projekty na opravu nadjezdu Kyjevská, výstavbu terminálů B a Jih, do kterých budou peníze rovněž směřovat.

 

Kolegům z pardubického zastupitelstva nechybí odvaha a nebojí se investic i v této složité době. Patří jim všem za to velké díky. Jsem přesvědčený, že tento progresivní přístup se odrazí v ekonomice a díky tomu se naše životy vrátí „do starých kolejí“. Jak to vidíte Vy? Souhlasíte s naším postupem, nebo byste se vydali raději cestou škrtů a omezování veřejných služeb?