Pardubice se dočkají nového domova pro seniory

Jestli je na světě něco spravedlivého, pak je to čas. Všem plyne stejně a bez rozdílu. Ať chceme nebo ne, stáří nás čeká všechny a nikdo s tím nic nenadělá. Co ale můžeme ovlivnit, je způsob, jakým ho strávíme. Jsem rád, že pardubičtí kolegové v čele s primátorem Martinem Charvátem si uvědomují, že současná kapacita domovů pro seniory je nedostatečná a podporují vznik nového domova pro seniory.

Podle statistik se dožíváme stále vyššího věku. To je skvělá zpráva, přeci jen všichni si chceme užít trochu klidu na stará kolena. Ruku v ruce s touto skutečností nás doprovází některé problémy, jako je například nedostatečná kapacita domovů pro seniory. Ne každý má to štěstí, aby zestárl po boku svých blízkých a neznám nikoho, kdo by chtěl být sám. I kvůli tomu máme a provozujeme domovy pro seniory.

Bohužel jejich současná kapacita neodpovídá demografickému vývoji a rozhodně tak neplatí, že kdo se rozhodne strávit stáří v domově pro seniory, splní se mu to. Průměrná čekací doba je bez jednoho dne celých 400 dní. Podle mě je toto číslo doslova šílené. Jednou přijde zákonitě doba, kdy se o sebe člověk bez cizí pomoci jednoduše neobejde a nedokážu si představit, že v tomto stavu bude někdo čekat déle než rok.

V Pardubicích máme dva domovy - U Kostelíčka a na Dubině. Obě zařízení mají dohromady kapacitu pro zhruba 450 osob. Na konci října 2018 jsme evidovali přes 800 žádostí, z nichž 300 splňovaly podmínky pro přijetí. Přitom ročně se uvolní kapacita jenom zhruba pro polovinu z nich. Taky se teď ptáte co s tím? Neexistuje jiné řešení, než zvýšit ubytovací kapacitu.

V Pardubicích proto vznikne nový domov pro seniory, ve kterém vznikne přibližně 150 lůžek. Původně jsme vybírali z šesti možných lokalit, ale nakonec jsme vybrali areál veterinární kliniky ve Štrossově ulici, která má hned několik výhod. Zařízení vznikne v blízkosti nemocnice, takže poloha umožňuje sdílet prádelenský i stravovací provoz s Domovem pro seniory U Kostelíčka.

Za sebe osobně přidávám také důležitý vzkaz pro studenty a učitele Gymnázia Dašická. Velmi silně jsem vnímal jejich obavu z toho, že by zařízení vzniklo na úkor jednoho ze školních sportovišť. Aby ne, když zde studuje jeden z mých synů. I proto jsem rád, že zvítězil zdravý rozum a že nová poloha domova pro seniory naši školu nijak neovlivní. Stále dokola opakuji, že vše je o správné komunikaci a výměně názorů. Jako rodič i zastupitel města jsem proto připraven i do budoucna takovou komunikaci zprostředkovat a budu se jí aktivně účastnit.

O tomto projektu Vás budu určitě informovat i nadále. Sledujte proto mé stránky a sociální sítě. Zároveň budu moc rád, když mi napíšete Vaše náměty a postřehy, jak bychom mohli v našem městě život seniorům i nadále ulehčovat a zpříjemnit.