Pardubické letiště potvrzuje dlouhodobý trend, v loňském roce odbavilo 147 tisíc cestujících!

Pardubické letiště pokračuje v dlouhodobém trendu a potvrzuje, že vedení v čele s ředitelkou Hanou Šmejkalovou se vydalo správným směrem. Před rokem jsme otevřeli nový letištní terminál, a i díky tomu letiště v loňském roce odbavilo 147 tisíc cestujících. Oproti předešlému roku to znamená meziroční nárůst o 60 tisíc cestujících a čísla přitom mohla být ještě lepší, nebýt dvouměsíčního přerušení provozu.

Na počtu odbavených cestujících se velkou měrou podepisuje pestrá nabídka letů do celé Evropy. Z Pardubic se totiž dostanete na řecký Rhodos nebo do bulharského Burgasu, anglického Londýna, španělského Alicante, černohorského střediska Podgorica a nově také do turecké Antalye a do Heraklionu na oblíbené Krétě. Zároveň v provozu zůstávají linky do Petrohradu, Moskvy, Ufy, Jekatěrinburku nebo Samary.

Na fungování letiště se rovněž pozitivně podepisuje i taková drobnost, jako je například zavedení pravidelné autobusové linky nebo letištního expresu, o kterém jsem psal ZDE. Komplexní multimodalita je totiž klíčem k tomu, aby z Pardubic létalo stále více obyvatel i z okolí, ať už mluvíme o Hradci Králové, Liberci, Praze nebo dokonce o obyvatelích z polského příhraničí.

Podle mě má do budoucna ohromný potenciál i nákladní doprava, obzvlášť pokud se nám podaří realizovat Dopravní uzel Pardubice, o kterém jsem psal ZDE. Letiště má ale stále před sebou velké výzvy. Potřebovali bychom dostavět druhé patro nového terminálu, nový hangár pro malá letadla a zajistit dostatečné parkování. U tohoto kroku ale musíme co nejpřesněji odhadnout kapacitu, aby stavba byla zisková a pokryla náklady na svůj provoz. V současnosti se nejčastěji mluví o vzniku objektu s 450 parkovacími místy, které by se měly rozprostírat na třech podlažích.

Rozhodně odmítám, abychom vybudovali za veřejné peníze parkovací dům, jehož kapacita bude využívána pouze z malé části a městu nezbyde nic jiného, než platit jeho drahou údržbu. Proto budu rád, pokud mi napíšete Váš názor. Možná je podle Vás zamýšlených parkovacích míst málo nebo hodně a obzvlášť zde je důležitý názor občanů.

Musím říct, že mám velkou radost z výsledků hospodaření a z „restartu“ našeho letiště. Bezesporu je dobře, že jsme se rozhodli podpořit výstavbu nového letištního terminálu a to i přes nesouhlas Pardubického kraje. Možná si vzpomínáte na to, jak těžká byla v roce 2015 jednání mezi oběma majiteli letiště - městem Pardubice a Pardubickým krajem. Nalézt dohodu o výši investice a způsobu financování nebylo jednoduché. Už proto, že v obou případech musí rozhodnout zastupitelstva.

Jsem moc rád, že zdravý rozum nakonec zvítězil. Že jsme se dokázali domluvit a táhneme za jeden provaz. Cením si toho, že čas nám dává za pravdu a že se nám po špatných letech podařilo letiště nastartovat. Věřím, že rozvoj osobní i nákladní letecké dopravy bude přínosem pro celý náš kraj.