Pardubický kraj chystá návrh na úpravu a odklad stavebního zákona

Zdroj: Hospodářské noviny, https://archiv.hn.cz/c1-66972420-prvni-prace-pro-novou-snemovnu-pardubicky-kraj-chysta-navrh-na-upravu-a-odklad-stavebniho-zakona

Prosazení stavebního zákona bylo jednou z hlavních priorit vlády Andreje Babiše (ANO). Nedávno přijatá předloha je podle premiéra hlavním lékem na stále se zhoršující dostupnost bydlení v zemi. Je ale možné, že schválená podoba ani nikdy nezačne platit. Pardubický kraj už chystá pozměňovací návrh, který má zákon výrazně proměnit. V první řadě chce o rok odložit jeho účinnost, zrušit se má i přesun stavebních úřadů pod stát. Kraj chce, aby byl návrh tím prvním, kterým se nová sněmovna bude zabývat.

Stavební zákon sněmovna po dlouhých peripetiích schválila teprve letos v červenci. Musela pak ještě přehlasovat Senát, který jej jednomyslně zamítl hlasy všech přítomných senátorů. Vadil jim právě přesun stavebních úřadů pod stát a také vznik Nejvyššího stavebního úřadu. Iniciativu Pardubického kraje musí schválit ještě zastupitelstvo, které se sejde 21. září. „Pracujeme na tom takto předčasně, aby to byla první věc, kterou bude mít na stole nová sněmovna. Děláme to z iniciativy asociace krajů,“ říká hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

Právě v asociaci podle něj vzniklo usnesení, které podpořila většina hejtmanů, aby byla ponechána stávající podoba stavebních úřadů, tedy taková, kdy stavební řízení pro stát zajišťují obecní úředníci. Stejné stanovisko prý předložila i Komise pro veřejnou správu a legislativu, kterou Netolický vede. A podporu má i ze spolků, které sdružují krajské pracovníky, třeba ředitele krajských úřadů.

Netolický tvrdí, že se definitivně k pozměňovacímu návrhu rozhodl poté, co proběhla na ministerstvu pro místní rozvoj jednání o novém zákoně. „Bylo vidět, že je to celé velmi nepromyšlené, v našem případě by celé Králicko, což je deset tisíc obyvatel, přišlo o stavební úřad. V celé zemi by bylo osm obcí s rozšířenou působností, kde by nově stavební úřady nebyly,“ dodává hejtman. To se týká například Telče nebo Vizovic. Lidé by tak nově museli na stavební úřad jezdit několik desítek kilometrů. Naopak vítá zkrácení lhůt pro vydání stavebního povolení, u rodinných domů je ta lhůta maximálně třicet dní.

Jeden z hlavních propagátorů zákona, vládní poslanec Martin Kolovratník (ANO), s chystanou úpravou nesouhlasí. Podle něj jde jen o politické gesto. „Je to lež. Ty zásadní změny se mají odehrát až od 1. července 2023, do té doby všechno běží postaru a je čas na přípravu,“ říká Kolovratník, který také sedí v zastupitelstvu Pardubického kraje. Určitě chce hlasovat proti, i když je mu jasné, že bude přehlasován.

Kolovratník nesouhlasí ani s kritikou, že nově budou úřady pro občany nedostupné. „Ve většině případů nebudou lidé úřad potřebovat, budou mít portál stavebníka, kam všechno nahrají. A pokud se ukáže, že někde úřad chybí, není problém nějaké pracoviště přidat,“ dodává poslanec.

Podle hejtmana Netolického stát vůbec neřešil, kde budou nové úřady umístěny ani kdo v nich bude pracovat. Kraje totiž podle jeho informací nechtějí, aby státní stavební úřady sídlily v krajských budovách. „Kraj by si tak mohl přivydělat pronájmem těchto prostor státu. Ale jsou necelé dva roky to doladit, nemyslím si, že to bude problém,“ dodal Kolovratník.

Zákon počítá také se vznikem Nejvyššího stavebního úřadu se sídlem v Ostravě, což je také tvrdě kritizováno. Opozice tvrdí, že jeho zřízení vyjde na miliardy a nepřinese žádný užitek. Koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) i Piráti se STAN slibují, že pokud budou ve vládě, zákon změní. „Tuto hrůzu musíme zastavit, posunout účinnost zákona a mezitím se pustit do jeho absolutního překopání,“ říká předseda starostů Vít Rakušan. Iniciativa krajů by tak mohla mít ve sněmovně velkou šanci na úspěch.