Pardubický kraj získá téměř půl miliardy korun na investice

Dobrá zpráva pro všechny obyvatele našeho kraje. Díky lepšímu výběru daní získá Pardubický kraj navíc proti plánu téměř 500 milionů. Ukazuje se, že námi zavedené daňové nástroje proti krácení daní, jako je elektronická evidence tržeb nebo kontrolní hlášení, fungují. Vedení Pardubického kraje chce tyto prostředky využít k investičním akcím. Je to správný přístup a musím vedení pochválit.

Vánoce přinesly nám všem jeden společný dárek v hodnotě necelých 500 milionů korun ze zvýšeného inkasa daní. České ekonomice se daří. Máme rekordně nízkou nezaměstnanost (mimochodem v našem kraji máme vůbec jednu z nejnižších), firmy mají spoustu zakázek a lidé utrácejí. Tak to je zjednodušeně důvod, proč budeme mít „peníze navíc“. A nebojte se. Neprojíme je. Pardubický kraj pod vedením hejtmana Martina Netolického nechce tyto zdroje použít na provozní výdaje, ale na investiční akce, které jsou již součástí schváleného krajského rozpočtu na letošní rok.

Musím říct, že je to správné uvažování. Libí se mi, že peníze půjdou zpátky do regionu a budou skutečně vidět v projektech, které jsou součástí našich plánů. Peníze ze zvýšeného výběru daní poputují zejména na investice do dopravní infrastruktury, zdravotnictví nebo školství. Jen pro zajímavost uvádím, že celkový objem krajského rozpočtu je tvořen příjmy ve výši 4,148 miliardy korun a výdaji 4,411 miliardy korun, což je způsobeno zapojením třetí tranše úvěru od Evropské investiční banky přímo do krajského rozpočtu na předfinancování projektů z evropských fondů.