Po letních prázdninách opět zasedlo pardubické zastupitelstvo

Dva měsíce prázdnin utekly jako voda a rušný podzim je v plném proudu. A tak jsme se s kolegy zastupiteli z města perníku sešli na své pravidelné schůzi. Podzimní jednání začalo v pondělí 26.9. v 16 hodin a podle programu se dalo čekat, že je před námi dlouhý večer. Skutečnost však překvapila i ty největší zastupitelské „harcovníky“. Světla radničního sálu jsme zhasínali přesně o půlnoci. A co všechno přinesla zářijová schůze pardubickým občanům?

Osobně mám velkou radost ze schválené podpory pro zdravotnická zařízení. Pacientům je jedno, kdo je vlastníkem nebo provozovatelem dané nemocnice. Nezajímá je skutečnost, že polovina pardubické sociální demokracie (ČSSD) chce debatovat o dlouhodobé strategii a druhá polovina na krajském úřadu naproti tomu odmítá jakoukoli diskuzi. Lidé potřebují dobrou a rychlou péči na moderních přístrojích. A tak jsme se v Pardubicích rozhodli napříč politickým spektrem podpořit částkou 4 850 000,- Kč jak pardubickou nemocnici, tak LDN v Rybitví. V prvním případě se pořídí nové přístroje, v tom druhém pomůžeme novému sanitnímu vozu.

Zajímavá debata proběhla také ve věci spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví. Dostali jsme sice dobrou zprávu, že společnost AVE neuspěla s další žádostí, ale boj tím podle mě nekončí. Proto osobně považuji i nadále za zásadní krok, aby město spalovnu co nejdříve odkoupilo a provoz ukončilo vlastními silami. To je podle mě jediná jistota, jak riziko odstranit a budu toto řešení osobně podporovat i nadále.

Jedním z „malých“ bodů zastupitelstva byl i návrh na vyasfaltování lesní cesty k hájence v lese Studánka nedaleko od mého domu. Na první pohled bohulibý záměr se setkal s nezájmem místních. Bude raději, když zdejšímu kousku zeleně zůstane charakter opravdového lesa, než parku. A tak jsme společně se zastupiteli tento návrh zamítli. Sám se nabízím s pomocí magistrátním úředníkům ve věci jednání s lesy ČR o asfaltování a opravě úplně jiné cesty – propojky mezi sezemickou cyklostezkou a silnicí na Staročernsko. Tam si asfalt užijí nejen cyklisté a inlinisté, ale také řidiči, dojíždějící na psí cvičiště.

A co říci závěrem? Úsměvné tři pokusy opozice o odvolání mých kolegů radních sice mohly vzbudit mediální zájem, ve svém důsledku nás pouze na tři hodiny zdržely od normální práce. Ale v pořádku. Jedná se o součást politického boje a po třech letech ve Sněmovně mám pro takové kroky pochopení.