Poprvé a naposled, dálnice přivítala návštěvníky, cyklisty a bruslaře

Ředitelství silnic a dálnic uspořádalo v druhé polovině září “den otevřených dveří” na dálničním úseku D35 Časy – Ostrov. Veřejnost tak měla unikátní příležitost si tento nový úsek prohlédnout před jeho zprovozněním, které je naplánováno na 22. prosince. Díky bohatému doprovodnému programu si na své přišli jak „malí“, tak i „velcí“. 

 

Projet se na bruslích nebo na kole po zbrusu nové dálnici, to se nepoštěstí každý den a v případě nového dálničního úseku mezi Časy a Ostrovem to platí dvojnásobně. Jeho výstavba probíhá podle plánu a už koncem letošního roku ho plánuje ŘSD jako pomyslný vánoční dárek předat řidičům. Jednalo se tak o první a dost možná také poslední příležitost využít dálnici jinak než k jízdě autem.

 

Jako předseda Spolku pro výstavbu dálnic D35 a D43 jsem si tuto příležitost nemohl nechat uniknout. Na jednu stranu ještě aby ne – vždyť to byl právě Spolek, se kterým jsme se výrazně zapojili do procesu příprav a pomohl k zahájení výstavby. Přivedli jsme majitele potřebných pozemků k jednomu stolu s ŘSD a byli jsme mediátorem všech jednání. Spokojeni byli nejen majitelé ale i ŘSD, které získalo potřebné pozemky.

 

Připomínám, že na základě podnětů vzešlých z různých jednání v rámci Pardubického kraje jsem navrhl několik legislativních změn, které v současnosti pomáhají v praxi, a které vnesly do procesu příprav výrazné zrychlení.

 

Zpátky ale k dni otevřených dveří. ŘSD si zde pro veřejnost připravilo velmi zajímavý doprovodný program, který nemohl nechat zejména pánské účastníky bez povšimnutí. Byly zde k vidění nejmodernější vozy využívané ke stavbě dálnic a k jejich údržbě, technický park Policie ČR, ukázky z oblasti ekologie - například jak ŘSD zachraňuje zvířata.

 

Na místě byli také lidé z ŘSD, primárně ze střediska správy a údržby dálnic, kteří se o dálnice starají. Osobně mi vyprávěli, jak je někdy jejich práce těžká a nebezpečná, když jsou řidiči v zúžení nepozorní a jezdí jim za zády. PROSÍM, BUĎTE OPATRNÍ A SNIŽTE RYCHLOST!!

 

Důležitou zprávou pro řidiče je skutečnost, že na tomto úseku se už zároveň také instalují i ploty. Hlavním důvodem je skutečnost, že tento úsek je vybudován relativně s předstihem, a tak zde vznikl dostatečný časový prostor. Z pohledu bezpečnosti je tak skvělou zprávou, že úsek bude zprovozněn i s oplocením.

 

Řada z Vás se mě na infostánku ptala, jaký je další „jízdní řád“. ŘSD plánuje v příštím roce zahájení dalších minimálně tří úseků, a to Ostrov  –  Vysoké Mýto, tunel Homole, Vysoké Mýto – Džbánov a Janov – Opatovec. O všech dálničních úsecích Vás budeme pravidelně informovat na webových stránkách Spolku www.d35spolek.cz.