Poslanecký výjezd na Orlickoústecko

Mluvit s lidmi. Podle mě je to důležité. Možná úplně ze všeho nejdůležitější. Je to sice maličkost, ale přitom tak potřebná. Jak totiž poslanci chtějí hájit zájmy a potřeby lidí, když vlastně nevědí, co obyvatele a podnikatele trápí? Já rozhodně nechci žít jen ve své „sociální bublině“. Kvůli tomu jsem do politiky přeci nešel. Chci znát názory a problémy obyčejných lidí. Stejných jako jsem já sám. Ať už to jsou maminky s dětmi, malí živnostníci, velcí podnikatelé a majitelé firem nebo třeba zaměstnanci. Tisíc lidí, tisíc chutí. Určitě to znáte taky. Každý to vnímáme trošku jinak. Už několikátým rokem proto jezdím po našem kraji. Za tu dobu jsme se mohli potkat skoro všude.

Dnes jsem vyrazil za obyvateli do Králík, Lanškrouna a Českých Heřmanic. Musím říct, že jsem načerpal spoustu energie a inspirace pro svou další práci. Hned ráno jsem se potkal se starostou Králík panem Kubínem. Řeč samozřejmě přišla i na věznici, kterou by zde chtěla vybudovat Vězeňská služba ČR. Pan starosta mi řekl, že tomuto nápadu není nakloněn a místní obyvatelé jsou také proti. Víte, jaký je můj názor? Vůbec se jim nedivím! Myslím si, že každá samospráva má právo rozhodovat o tom, zda (ne)chtějí mít takovéto zařízení v obci. Můžu proto slíbit, že pokud bude potřeba politická pomoc, rád se do této věci zapojím a místním pomohu.

Dnešní výjezd ale rozhodně nebyl jenom o politice. V Lanškrouně jsem navštívil například místní firmu SOMA, která vyrábí tiskařské stroje do celého světa. Mluvil jsem s majitelem firmy panem Vernerem o problémech, které firmu trápí. Výsledek asi nikoho nepřekvapí. Chybí lidi. Jednoduše nejsou. Věřím proto, že firmám už brzy pomůže novela zákona o pobytu cizinců. Návrh zákona prošel hladce Poslaneckou sněmovnou, ale senátoři navrhují úpravy, takže o zákonu budeme znovu jednat na následující schůzi Sněmovny. Osobně ale nepředpokládám, že se schvalováním zákona budou problémy a věřím, že brzy vstoupí v platnost.

Jsem moc rád, že jsem se mohl setkat v Českých Heřmanicích i se starosty obcí Pardubického kraje a hejtmanem Martinem Netolickým. Probrali jsme hodně témat, ale kdybych měl „vypíchnout“ jedno z nich, tak by to byla připravovaná novela zákona o urychlení dopravní výstavby. Hejtman Martin Netolický vyslovil svou obavu a nesouhlas s vyčleněním stavebních úřadů z působnosti obcí a krajů, který novela obsahuje. Obává se, že samosprávy ztratí možnost ovlivňovat to, co se v obci nebo kraji bude stavět. Přední ústavní právník František Korbel mě ale osobně ujistil, že tyto pochybnosti nejsou na místě. Cílem připravované novely je zjednodušení a hlavně zrychlení stavebního řízení a vyčlenění stavebních úřadů tomu výrazně pomůže. Napíšu Vám k tomu speciální článek, protože se jedná o komplikovanou problematiku, kterou bych rád pořádně vysvětlil  :-)