Poslanecký výjezd na Orlickoústecko

Jako poslanec velkou část týdne strávím v Praze. Rozhodně ale nechci ztratit kontakt se svým milovaným regionem a pravidelně proto pořádám výjezdy po celém kraji, kde se setkávám s místními obyvateli, s podnikateli a se zástupci samospráv. Dnes jsem postupně zavítal do Jablonného nad Orlicí, České Třebové a do Sopotnice. Jako vždy jsem k tomu napsal krátký report. Má to pár slov. Jestli zrovna teď někam jedete a máte dvě minuty, určitě to stihnete přečíst.

 

Možná se ptáte, proč vůbec jezdím po našem kraji a mluvím s občany. Za ty roky, co jsem v politice, tvrdím stále jedno a to samé. Politika se NEMÁ dělat „někde od stolu v Praze“. Naopak! Politici musí chodit mezi lidi, mluvit s nimi a naslouchat jejich problémům. Nejen když se blíží volby, ale pravidelně. Jinak to prostě nemá cenu. Podle mě je tohle nesmírně důležité a žádný politik by na to neměl zapomínat.

 

Zpátky ale k dnešnímu výjezdu. Slyšeli jste už někdy o společnosti LUX? Tahle „nenápadná“ firma z podhorského města Jablonného nad Orlicí dává práci více než stu místním obyvatel a lidem z nedalekého okolí. Není žádným tajemstvím, že automatizace a robotizace práce v následujících letech zásadně promění trh práce a musím se přiznat, že po exkurzi a bohatém výkladu se nedivím.

 

V Jablonném nad Orlicí totiž vyrábějí různé jednoúčelové stroje s velkou mírou robotizace a automatizace. Spousta lidí se bojí, že v důsledku nástupu „chytrých strojů“ ztratí práci, já osobně to ale tak negativně nevidím. Naopak, myslím si, že stroje postupně nahradí monotónní a náročnou práci, kterou lidé jednoduše už dělat nechtějí. Studie zároveň ukazují, že vznikne celá řada nových pracovních míst.

 

Navštívil jsem ale i místní firmu Isolit - BRAVO, která se specializuje například na výrobu elektrospotřebičů. Je to další významný zaměstnavatel na Orlickoústecku. V průměru zde zaměstnávají přes pět set osob a roční obrat se pohybuje přes miliardu korun. Jestli doma máte třeba kolečka nebo trakaře, je dost pravděpodobné, že pochází právě odsud.

 

Jsem rád, že se zde podnikatelům i obyvatelům daří. Jestli jste ale tudy v nedávné době projížděli, určitě víte, co místní trápí. Jsou to silnice a jejich špatný stav. Je sice pravda, že zde nedávno dokončili modernizaci silnice II/311 v úseku Mladkov – Jablonné n. Orlicí, to ale nestačí. Osobně jsem o tom mluvil s panem starostou Miroslavem Wágnerem a slíbil jsem mu, že se kvůli tomu v nejbližší době sejdu s ředitelem Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslavem Němcem a zjistím, zda plánují opravy přilehlých silnic zařadit do plánu nejbližších oprav krajských silnic.

 

Jsem přesvědčený, že když jde o rozvoj našeho kraje a správnou věc, politici by měli bez ohledu na „barvu politického dresu“ táhnout společně za jeden provaz. Koneckonců politika je služba lidem. Pokud je to jenom trochu možné, ze své pozice rád vždy pomohu dobré věci. Ať už se jedná například o konzultace s žádostmi o podporu ze SFDI nebo například o svolání společné schůzky s odpovědnými úředníky. Rozhodně se neváhejte na mě kdykoliv obrátit a napište mi na email kolovratnikm@psp.cz.


A co dodat závěrem? Jeden osobní postřeh přímo od srdce. Čím více jezdím po Pardubickém kraji, tím více poznávám, jak skvělí a šikovní lidé tady žijí.  V nenápadných továrnách v podhůří Orlických hor vznikají jedinečné světové patenty, vyrábí se zde speciální stroje pro švýcarský, německý ale i australský trh a panuje zde neskutečná tvůrčí atmosféra. Rád zasílám pozdrav řediteli firmy Lux Josefu Neškudlovi za jeho pragmatický a profesionální přístup. Můj největší obdiv má majitel firmy Isolit Bravo Kvido Štěpánek. Šéf, který se osobně zná s každým zaměstnancem, zajde s námi na skvělý oběd do zdejší závodky a přitom nad rámec svých pracovních povinností zajišťuje humanitární pomoc pro Ukrajinu.


A starostové obcí? Stavte se někdy v krásné podhorské radnici u jabloneckého starosty Mirka Wágnera na domácí jahody nebo v moderní upravené a čisté budově obecního úřadu Sopotnice, kde vás Honza Antušek pozve na skvělé kafe přímo v pracovním montérském oblečení. Tohle jsou ti správní chlapi, co utváří krásné podhorské vesničky a co ukazují, že život na venkově je prostě krásný. Slibuju, že vždy a všude budou mít moji osobní podporu!