Poslanecký výjezd po Chrudimsku

Za ty roky, co jsem v politice, tvrdím stále jedno a to samé. Politika se nemá dělat „někde od stolu v Praze“, ale naopak, politici musí chodit mezi lidi, mluvit s nimi a naslouchat jejich problémům. Nejenom když se blíží volby, ale pravidelně. Jinak to prostě nemá cenu… Podle mě je tohle nesmírně důležité a žádný politik by na to neměl zapomínat. Osobně proto jezdím na pravidelné poslanecké výjezdy po našem krásném kraji.

 

Nedávno jsem takto zavítal do nedaleké Chrudimi za kolegou a šikovným starostou Františkem Pilným. Jestli sledujete jeho sociální sítě, pak Vám nemohlo uniknout, že okamžitě po vypuknutí konfliktu začal s pomocí Ukrajině. Za mě si jednoznačně zaslouží poděkování za skvělou práci.

 

Se starostou Pilným jsme se bavili také o rozvoji městské hromadné dopravy. Konkrétně o jeho inovativním nápadu na pořízení zhruba deseti elektrických vozidel hromadné dopravy (tzv. elektrobusy). Podobné mají například v Hradci Králové, kde jsou s nimi velmi spokojeni!

 

Já osobně tuhle snahu o zefektivnění městské hromadné dopravy velmi podporuji. V porovnání s automobily je ekologická a navíc o ni bude v době zdražování pohonných hmot stále větší zájem. Dohodli jsme se, že osobně ověřím možnost levného financování, například formou bezúročného úvěru. Věřím, že takovýto projekt má velkou šanci být úspěšným a mohl by tak nastavit „zrcadlo ostatním“.

 

Například vedení Pardubického kraje by mělo být v tomto ohledu ambicióznější a může se inspirovat přímo u nás. Během krajských voleb v roce 2020 jsme v našem volebním programu navrhovali podobné řešení. Bohužel jsme však staronovou koalicí nebyli vyslyšeni. Ve výsledku to znamená, že autobusů a spojů je málo, soutěž na dopravce byla nekvalitní a jen v loňském roce kraj zaplatil cca 500 milionů korun za zajištění dopravy, zbytečně a navíc draze…

 

Během svého poslaneckého výjezdu jsem také zavítal do Libáně, kde sídlí česká firma Umikov zabývající se výrobou návěsů a přívěsů pro přepravu dřeva. Firmu dlouhodobě trápí problém s nebezpečným příjezdem na silnici první třídy (výjezd z místní části Nasavrk). A opět jsme u úředníků Pardubického kraje. Ti jim nechtějí vyjít vstříc i přesto, že se zde již v minulosti stala smrtelná nehoda. O tomto problému jsem mluvil společně se starostou Nasavrk Milanem Chvojkou a dohodli jsme se, že se pokusíme firmě v této věci pomoci.

 

Není žádným tajemstvím, že obce i města v současné době hledají různé způsoby, které jim pomohou financovat nové projekty. Jednou z možností jsou programy Státního fondu dopravní infrastruktury, o kterých jsem mluvil se starostou Nasavrk Milanem Chvojkou a Poličky Jaroslavem Martinů.

 

Jedná se o programy zaměřené na bezpečnost, nové chodníky nebo také cyklostezky. Možná jste o této možnosti nevěděli, ale na prospěšná bezpečnostní opatření dává stát (SFDI) obcím až 85 % celkových uznatelných nákladů akce.  Pokud se o této možnosti chcete dozvědět více, pak mi napište nebo dejte vědět svému starostovi/ce. Rád Vám poskytnu veškeré informace a vysvětlím, jak a za jakých podmínek lze čerpat finanční prostředky.

 

Přiznám se, že tyto pravidelné výjezdy po Pardubickém kraji pořádám velmi rád a považuji je za oboustranně přínosné. Pokud si myslíte, že mohu pomoci i Vaší obci, napište mi. Moc rád Vás navštívím a pokud to bude možné, pomohu s dopravou, se zákonem, případně v jednání s institucemi nebo na kraji. Vždyť kromě poslance jsem i krajským zastupitelem a pomoc všem lidem v našem kraji patří k mé práci.

 

Myslím, že když jde o náš kraj, pak by měly jít předsudky a barva politického dresu stranou. Třeba jako právě v Poličce, o jejíž rozvoj se stará starosta a také bývalý kolega poslanec Jaroslav Martinů z ODS. Bojuje za město a nehraje na politické tričko. Tak to má v politice být! Máme spolupracovat, a ne hloubit příkopy, jak to třeba dělá na vládní úrovni nová koalice… Veřejně ho za to chválím a věřím, že podobných pozitivních příkladů bude v našem kraji víc a víc.