Pravidelný poslanecký výjezd po Pardubickém kraji

Letošní rok se pomalu ale jistě blíží ke svému konci. Budeme si ale ještě pár dnů muset počkat, než se stane minulostí. Vím, že Vánoce klepou na dveře a každý z nás má tak práce doslova nad hlavu. Upéct cukroví, zabalit dárky, sehnat vánoční stromeček… To je jenom stručný výčet toho, co nás všechny čeká. Vsadím se, že se shodneme. Podle mě vánoční období patří mezi nejvypjatější část celého roku. Pojďte si proto teď na chvíli oddechnout a zastavit se.

Dnes tu pro Vás mám „report“ z mého nedávného výjezdu po Pardubickém kraji. Poslanecké výjezdy po kraji pořádám pravidelně celý rok. Tento je ale trochu specifický. Je totiž vůbec posledním, který jsem v letošním roce uspořádal. Jestli máte chvilku, pojďme ho ještě jednou absolvovat. Tentokrát však společně.

Začneme zostra. Mám tu pro Vás hádanku. Víte, co má společného Lucembursko, Rusko, Německo nebo třeba takové Faerské ostrovy? Říkáte ne? Přiznám se, že ani já jsem to do nedávna nevěděl. Jako krajský patriot mám ale z odpovědi radost. V každé z těchto zemí jezdí autobusy, které byly vyrobeny v Libchavách. Konkrétně se jedná o autobusy firmy SOR, která je tu vyrábí už od roku 1991.

Právě firma SOR byla moji první zastávkou, na které jsem se sešel s vedením firmy. A dokonce jsem se dozvěděl jejich plány na nejbližší období. Musím říct, že jsem mile překvapený, jak skvělou firmu v našem kraji máme. Mám radost z toho, že v Libchavách se brzy začne vyvíjet autobus na vodík. Podle mě je to skvělá zpráva a prestižní záležitost. Osobně totiž nevěřím pouze v „elektromobilitu“. Naopak, myslím, že budoucnost je v chytrém mixu čistých řešení, mezi které řadím právě vodík.

Pojďme ale dál. Další zastávkou byla nemocnice v Ústí nad Orlicí. Místní tahle zpráva nepřekvapí, protože ji znají. Pokud jste ale z druhého konce kraje, pak jste možná nevěděli, že zde probíhá výstavba urgentního příjmu. Nový urgentní příjem s sebou nese ale hned několik úskalí, které pramení z chyb přímo v projektu.

Například objekt budovy je zasazen do výstavby starousedlíků. Taky se podcenila geologie nebo podzemní voda. Kromě toho se nikdo pořádně nezaměřil na budoucí dopravní řešení a provoz. Bojím se, že nás tu čeká spousta problémů. Snad se ale mýlím…

Poslední zastávkou byla Dlouhá Třebová, kde jsem se potkal s paní starostkou Kateřinou Slezákovou. Jestli jste řidiči, co tudy občas projíždí, pak nemusím dlouze psát o tom, jaký vliv na obec má silnice I/14. Paní starostka proto připravuje projekt bezpečného chodníku a další rok chce řešit podchod u problémové křižovatky. Je jasné, že obec takovouto investici nezvládne pokrýt z vlastních zdrojů a rád proto pomohu s propojením na kolegy ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

A jestli jste dočetli až sem, tak mám ohromnou radost. Jde vidět, že Vás cestopisy po kraji zajímají. Budu proto moc rád, když mi napíšete své tipy, která místa a firmy navštívit. Jako poslanec rád pomohu firmám našeho kraje a udělám vše, co je v mých silách.