Přehledně: co všechno byste měli vědět o rekonstrukci Letního stadionu?

Zraky všech pardubických fotbalových fanoušků se minulý týden ubíraly na jednání městského zastupitelstva. Ačkoliv fotbaloví fandové zrovna nepatří mezi nejvěrnější diváky komunální politiky, tentokrát si snad žádný z nich nenechal uniknout tento klíčový moment. Jedním z programu jednání bylo schválení rekonstrukce Letního stadionu, která je nezbytná pro udržení FK Pardubice v nejvyšší soutěži. Největším soupeřem tak paradoxně nebyla pražská „S“ nebo plzeňská Viktorka, ale politici.

 

Loni v létě FK Pardubice postoupily do nejvyšší soutěže a myslím, že se všichni tentokrát shodneme, že jako nováček si vedou opravdu výborně. Skoro bych se proto vsadil, že v Pardubicích už není nikdo, kdo by nevěděl, jak hlasování dopadlo. Po dvouhodinovém jednání je jasné, že 11. březen vstoupí do kroniky pardubického sportu jako vítězný den. Politická „bitva“ dopadla vcelku jednoznačně. Pro bylo 24 zastupitelů, proti 12 a 1 se zdržel.

 

Tohle hlasování znamená jediné – FK Pardubice nejenže administrativně nesestoupí z nejvyšší soutěže, ale neztratí také ani ligovou licenci a v neposlední řadě se vyhne i „mastné pokutě“ ve výši tří milionů korun. Má to ovšem svůj háček… Fotbalový klub musí do konce března předložit potřebné dokumenty dokládající, že se stadion začne skutečně stavět a také to, že město má zajištěné financování. To by ovšem neměl být problém.

 

Vím, že současná situace není velkým investicím zcela nakloněna. V důsledku dopadů koronaviru na městskou kasu totiž došlo k poklesu příjmů. Předpokládaná investice za 314 milionů korun bez DPH tak rozhodně není zanedbatelnou položkou. Už v loňském roce jsem i kvůli tomu svolal společně s primátorem Martinem Charvátem pracovní jednání s předsedou Národní sportovní agentury Milanem Hniličkou. Dospěli jsme k závěru, že město by mohlo na tuto akci získat dotaci, a to až ve výši 50 procent! To je ohromná částka, díky které město výrazně sníží dopad investice na městskou pokladnu.

 

A teď to klíčové. Co vlastně Pardubice za tuto sumu získají? Dočkáme se nového stadionu umístněného v limitech platného územního rozhodnutí, splnění předpisů FAČR pro ligové stadiony a norem UEFA pro stadiony kategorie 3 a dále několik dodatečných požadavků nad rámec těchto předpisů. Součástí zadání je, že památkově chráněná část původní tribuny letního stadionu bude takzvaně rehabilitována. To znamená, že bude znovu postavena tak, aby si co nejvíce udržela charakter tribuny původní v její historické podobě.

 

Sedmdesát procent kapacity diváků zajišťují tribuny na podélných stranách hřiště. Na hlavní tribunu se vejde 2 600 osob, na protilehlou, která bude vycházet ze zmíněné tribuny historické, pak 600 fanoušků. Kapacita je doplněna malými dvoutribunami na severu a jihu tak, aby celková kapacita stadionu plnila požadovaných 4 600 míst. Kromě toho projekt umožňuje i případné výrazné navýšení kapacity v budoucnu.

 

Jsem moc rád, že se nám konečně po mnoha letech podařilo tento projekt dotáhnout do zdárného konce. Velké poděkování za ohromný kus práce v tomto ohledu patří nejenom Martinovi Charvátovi, ale samozřejmě také i Janovi Hrabalovi a Jiřímu Rejdovi. Právě díky nim budeme mít v Pardubicích krásný, moderní fotbalový stánek, na který budou jezdit nejlepší mužstva v Česku a jednou se tu třeba také dočkáme i evropských pohárů.