Přestaňme vyvážet levné dřevo! Máme plán, jak naplno využít jeho přidanou hodnotu

Jsem toho názoru, že dřevo z našich lesů by se mělo v maximální míře zpracovávat a využít tam, kde vyrostlo. Mělo by se myslet globálně, ale jednat lokálně. Český průmysl má v tomto směru velký potenciál. Je potřeba ho více využít i ve stavebnictví. Nové technologie výstavby domů a nově technologicky upravené dřevěné konstrukce a materiál k tomu dokonce vybízí. Málokdo také ví, že vlastnosti dřeva v pevnosti a odolnosti při požárech budov jsou daleko vyšší, než když třeba hoří dům z ocelových konstrukcí.

Inspirujme se v zahraničí! Řada vyspělých států zvyšuje podíl dřeva na výstavbě budov. Například naši jižní sousedé ve Vídni staví tzv. HOHO dům, jehož výška je „neuvěřitelných“ 84 m. Podle mě je to skvělé, když si uvědomíte, že dřevo je hlavní stavební surovinou. V Evropě se přitom staví další a další budovy ze dřeva a pravděpodobně brzy tuto výšku překonají.

Není to ale jediný příklad, který mohu zmínit. Nedávno jsem byl například ve Finsku. Viděl jsem to na vlastní oči. Neskutečné stavby a téměř celé postavené ze dřeva. Nevím, zda z vás někdo byl v budově ze dřeva, ale na mne působí uklidňujícím dojmem. Fakt se v něm cítím dobře. Ti, kteří bydlí v roubenkách apod., to jistě znají. Sami by mohli vyprávět. Výstavbu ze dřeva chci podpořit i v Česku, kde se takto vysoké stavby zatím stavět nemohou. Maximální výška je 12 m a další omezení stanovují požární normy. Celý problém musíme proto uchytit za správný konec a nastavit nová pravidla.

Vím, že spousta lidí má obavy z vlastností a výdrže dřeva. Takové obavy ale nejsou na místě – stačí se podívat do minulosti. Pokud se staví vše kvalitně, dřevo vydrží opravdu dlouho. Důkazem mohou být třeba dubové krovy z chrámu Notre-Dame, které padly až letos při požáru chrámu. Použité dřevo bylo podle odborníků okolo 800 let staré.

Ale to není všechno, co bych Vám v této souvislosti chtěl sdělit. České lesy trpí suchem a jsou poškozovány škůdci – především kůrovci. Jestli jste byli letos v lese, museli jste si toho všimnout. Není to jen o smrku. Zkáze podléhá celá škála dřevin. Řešení přírodní katastrofy je ale příběh, který nechci vyprávět, byť v tom vidím velkou výzvu pro vlastníky lesů, lesníky a vlastně celou společnost.

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak dlouho trvá, než se z malého stromečku stane „dospělý“, zralý a statný strom? Máte tip? Podle odborníků to je více než sto let. Proto tak dlouho trvá produkční doba lesa. Les je jednoduše dlouhodobá záležitost, a proto bychom si jej měli více vážit a dřevo z něj pečlivě využívat.

Ale proč jsem „zabrousil“ do lesa. Podle mě je to výjimečný organismus. V létě chladí a v zimě zmírňuje klima. Zadržuje a chrání pitnou vodu. Čistí vzduch a vytváří krásný prostor, kam všichni rádi chodíme relaxovat a odpočinout si. Náš národní sport je sběr hub a ruku na srdce, kdo z nás se někdy nepochlubí svými houbařskými úlovky.

Díky fotosyntéze stromy absorbují do svých buněk oxid uhličitý, jehož zvýšený obsah v atmosféře urychluje globální oteplování. Je to další pozitivní význam stromů, resp. dřeva.  Plyn, který ve velkém produkuje doprava, je uchováván ve dřevě do té doby, než dřevo nespálíme, nebo dokud se nerozloží. A to je to nejdůležitější propojení lesa a dopravy.

Dřevo má zkrátka řadu benefitů a má smysl podporovat jeho vyšší využívání. Proto jsme se rozhodli s kolegy poslanci uspořádat s odborníky z lesnicko-dřevařských fakult a institucí seminář na téma "Dřevo - strategická surovina českého průmyslu aneb současný trend, potenciál a možnosti využívání dřeva v České republice a ve světě", na který dorazí jak ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, tak i Richard Brabec, ministr životního prostředí. Mirek Toman, ministr zemědělství, ho z pracovních důvodů již nestihne, což je škoda, ale i tak je zastoupení představitelů vlády dobré.

Taky jsem osobně přesvědčen o tom, že lesy a dřevo se v dnešní době musí řešit koncepčně. Kůrovec nerozlišuje mezi tím, jestli je u vlády pravice nebo levice. Musíme proto všichni táhnout za jeden provaz bez ohledu na politický trikot. Doba si to prostě žádá. A jak řekl premiér Andrej Babiš - v minulosti se lesy trošku zanedbaly. Proto makáme, abychom vše dohnali a pokud možno lesy a dřevařský průmysl předali našim generacím v lepším stavu, než jsme jej získali my.

A abyste viděli, kde vidím já vizi využívání dřeva, tak mrkněte na toto video, které sdílím. Určitě se na něj podívejte.

Loučím se s vámi pozdravem „Lesu a dřevu zdar!“