Přidáme se?

Nedávno jsem četl zajímavý článek na Českém rozhlasu o proměně veřejného prostoru měst a o tom, jak Dánsko, jeden z vůbec největších průkopníků v této oblasti systematicky pracuje. Koneckonců jeden z dánských trendů se v poslední době dostal i k nám – bikesharing (sdílení kol). Nicméně zatímco Češi pomalu, ale jistě začínají bikesharingu přicházet na chuť, Dánsko je o krok zase dále.

O tom, že doprava ve městě už není pouze o autech a autobusech, není asi žádných pochyb. Lidé čím dále, tím častěji využívají jako dopravní prostředek kolo a právě v této souvislosti v Dánsku připravili nový projekt tzv. cyklodálnic. Ty jsou navržené tak, aby přiváděli cyklisty z okolních předměstí a vesnic do města rychle a především bezpečně. Vznikají i tunely pro cyklisty tak, aby nemuseli cestovat po hlavních silničních úsecích, nebezpečných křižovatkách.

Promyšlenost celého plánu dokládá i fakt, že kolo je snadno kombinovatelné s veřejnou dopravou. Jednoduše si kola můžete brát do autobusů nebo metra. Díky tomu se zkracují vzdálenosti po městě a cestování na kole dostává ještě větší smysl. Ale určitě zlepšení „života ve městě“ není pouze a jen o cyklistické dopravě.

Kodaňská radnice například nechala vyčistit vodu ve zdejším přístavu, aby se lidé mohli koupat. Při výstavbě nových bytových jednotek se myslí i na to, aby to zde „žilo“. Tahle myšlenka se mi obzvláště líbí, protože nechci podporovat zaběhlý zvyk, že předměstí slouží pouze k bydlení a pracuje se jinde. Ne, osobně chci, aby předměstí měla svůj „vlastní život“.

Nejen Kodaň, ale celé Dánsko má tuto oblast skutečně propracovanou a myslím si, že bychom se měli inspirovat právě touto cestou. Tohle se mi líbí, je to výzva a rád bych do budoucna takto odvážné vize podporoval i v Pardubicích.

A chcete důkaz, že nemluvím do větru? Bikesharing jsem si na vlastní kůži vyzkoušel zrovna o tomto víkendu. V rámci pardubického Rio parku máme i takovou půjčovnu kol – funguje skvěle, jednoduše a efektivně. Jestli váháte, zkuste si dát název této služby do vyhledávače – a vyzkoušejte ji taky. :-)