Připravte se, tohle bude jízda!

Nešlo si nevšimnout, jak velkou změnou prošel automobilový průmysl v posledních letech. A víte co? Věřím tomu, že v příštích deseti bude změna mnohem větší než za uplynulých padesát let dohromady. Podle mě to bude skutečná jízda, jakou si naši rodiče a možná ani my nedokážeme představit ani v těch nejdivočejších snech. Koneckonců nedávno jsem se o tom sám přesvědčil během návštěvy automobilové laboratoře.

Slyšeli jste už o ŠKODA AUTO DigiLab? Jedná se o laboratoř, která zkouší, testuje a zavádí nové technologie a služby do skutečného života. Čeká nás mnoho novinek a rád bych se s Vámi o některé z nich dnes podělil.

Jednou z hlavních myšlenek je budoucnost sdílené mobility. Schválně, kolik hodin denně využíváte své auto? Skoro bych se vsadil, že průměrný čas bude maximálně pár hodin. Přitom si uvědomme, kolik stojí provoz auta … povinné ručení, pojištění, opravy, údržba, poplatky za parkování nebo amortizace. V součtu určitě vyjde „pěkná“ částka, co říkáte?

Představte si ale, že byste se o tyto nevyhnutelné náklady mohli podělit i s někým jiným. Spousta lidí jednoduše auto nepotřebuje. Využívá ho sporadicky a vlastní ho jenom kvůli tomu, že o této možnosti ani neví. Je to i tím, že zatím není ještě natolik rozšířená. Nicméně přínosem této myšlenky je, že by v budoucnu díky tomu mohlo z ulic zmizet tisíce aut.

Napadlo Vás ale někdy, že výhodou auta není jenom možnost přepravy z bodu A do bodu B? Představte si, že už brzy byste si mohli objednat například nákup nebo vyzvednutí balíčku, který by Vám kurýr doručil nebo vyzvedl přímo do/z kufru auta. Spousta lidí by kvůli tomu nemuselo cestovat do center měst a nemluvím o časové úspoře.

Auta budoucnosti ale budou nabízet i jiné vymoženosti. Představte si, že už dnes technické možnosti umožňují do vozidel zabudovat chytré senzory, které Vám například změří tep, tělesnou teplotu nebo zkontrolují oční zornice a automobil je pošle rovnou do nemocnice. Díky tomu zkrátíme svůj pobyt v nemocnici a zefektivníme i provoz nemocnic.