Připravte si peněženky, Fialova vláda chce zdražit naftu o 1,5 Kč na litru!

Pamatujete? Není to tak dávno, co Fialova vláda (částečně) vyslyšela náš návrh na snížení spotřební daně u nafty o 1,5 Kč do konce letošního roku. Díky tomu ulevila například podnikatelům a dopravcům od vysokých nákladů na přepravu, které by se jinak mnohem výrazněji podepsaly do konečných cen, které platíme my – zákazníci.

Vláda teď ovšem přišla s tím, že ceny nafty jsou již dostatečně nízko a není proto žádný důvod tuto slevu zachovávat. Byť při pohledu na současné ceny nafty rozumím vládnímu pohledu, a dokonce si myslím, že do jisté míry má pravdu, je to krok, se kterým nemohu souhlasit a musím proti němu aktivně kriticky vystoupit!

Vláda slíbila zachovat snížení spotřební daně do konce letošního roku. Teď ovšem pod tíhou katastrofálního hospodaření pod taktovkou ministra financí Stanjury přichází s tím, že snížení spotřební daně zruší a navrátí ji na původní hodnotu. Tímto rozhodnutím by do státního rozpočtu přiteklo několik miliard korun, které by alespoň trochu sanovaly téměř 300 miliardový schodek. Dluh, který vznikl neschopností a vinou špatných rozhodnutí této vlády.

Pokud se vládě podaří zrušit snížení spotřební daně (a je to více než pravděpodobné), pak potvrdíme, že naše politické prostředí se stává zcela nepředvídatelné. To, co platí dnes, zítra už platit nemusí a naopak. A to navzdory tomu, že se jedná o zákon. Zkrátka Kocourkov 2.0. Tímto krokem vyšleme negativní signál směrem k potenciálním investorům v naší zemi = jsme země s nepředvídatelnou vládou a jakékoliv investice se můžou ocitnout v ohrožení.

Jedná se vlastně o velmi podobné schéma, kdy Fialova vláda doslova vypekla české seniory a sebrala jim z důchodu v průměru tisícovku. Jenom v letošním roce tak naši důchodci přišli o sedm tisíc korun, na které by jinak v zemi dodržující vlastní zákony měli nárok. Věřím, že Ústavní soud nám v tomto ohledu dá za pravdu a alespoň trochu napraví pošramocenou reputaci českému právnímu řádu. Tohle už je ale z jiného soudku…