Přípravy na dostavbu Jaderné elektrárny Dukovany probíhají podle plánu

Pod tíhou „koronavirových událostí“ jsou tak trochu upozaděny běžné informace o tom, co důležitého se odehrává v Poslanecké sněmovně. Myslím, že je na čase si odpočinout od všech negativních zpráv. Rozhodl jsem se Vám proto sepsat stručný report z nedávného hospodářského výboru, kde jsme se věnovali důležitým tématům. Jedním z nich byly přípravy na dostavbu Jaderné elektrárny Dukovany.

Investice do jaderných elektráren je u nás docela kontroverzní téma. Ne všichni tomu fandí, ale já mám svůj názor. Říkám jasně, "jádro" podporuji! Chci, aby Česká republika byla i v budoucnu energeticky soběstačná a nezávislá na komkoliv. Možná to nevíte, ale Dukovany mají licenci jen do roku 2035. Pak musí skončit. Pokud do té doby nezajistíme nový zdroj, který Dukovany nahradí, přestaneme být energeticky soběstační.

Já říkám, že to nesmíme připustit. Nebylo by to dobře nejenom pro nás a firmy, ale pro celou naši ekonomiku, která je z velké části založena na robustním průmyslu. Jsem proto rád, že nás předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová na nedávném hospodářském výboru informovala, že přípravy na dostavbu Jaderné elektrárny Dukovany pokračují podle plánu. Příprava výstavby nových jaderných bloků v elektrárnách Dukovany a Temelín vychází z usnesení hospodářského výboru, které jsem inicioval v roce 2017 jako tehdejší předseda výboru. Najdete ho ZDE.

V souvislosti s tendrem na výstavbu nových jaderných bloků považuji za důležité zmínit iniciativu poslance Jana Lipavského z Pirátské strany, která je z mého pohledu poněkud nešikovná a nešťastná. Piráti navrhují, abychom z tohoto tendru za přibližně 160 miliard korun automaticky vyškrtli Rusko a Čínu. Samozřejmě chápu, že se jedná o zakázku s výrazným bezpečnostním a strategickým přesahem. Přesto jsem přesvědčený, že znemožnit komukoliv účast předem není správný krok. Už dnes máme spoustu zákonů a různých nástrojů, které vládě umožňují včas zasáhnout a ochránit tak bezpečnost naší země.

Pokud bychom se k tomuto kroku uchýlili předem, pak celou soutěž pouze pokazíme a ve výsledku bude podstatně dražší. Navíc je potřeba zmínit, že mezinárodní firmy se do takto velkých tendrů často hlásí ve sdruženích a konsorciích. Z tohoto důvodu jsem proti takovémuto nesystémovému kroku a naši pozici potvrzuje i samotná předsedkyně úřadu Drábová.