Prodej Hůrek? Ano, ale za nejvyšší nabídku a ve veřejné soutěži

Na posledním jednání Pardubického zastupitelstva jsme řešili hned několik důležitých témat. Jednali jsme například o odkoupení spalovny v Rybitví, prodeji výstavního centra IDEON nebo o prodeji bývalého vojenského areálu Hůrka. A tak není divu, že tato témata vzbudila poměrně bouřlivou diskuzi a jednání se protáhla až do pozdních nočních hodin.

Jedním z klíčových bodů programu zastupitelstva byl prodej kasáren Hůrka společnosti Pernštejn City. Ta nabídla za tento areál 15 milionů korun s tím, že zde chce postavit zhruba 400 nových nízkonákladových bytů. Nicméně tento návrh jsme nechtěli a ani nemohli akceptovat. Ukázalo se, že zájemců o tyto lukrativní pozemky je více, navíc nabízejí za pozemky vyšší cenu.

Jedním ze zájemců o pozemky je i firma Altis cz, která nabídla městu 20 miliónů korun. To je o 5 milionů více než nabízí společnost Pernštejn City, která by v tomto případě zaplatila 324 korun za metr čtverečný. To je z mého pohledu hrozně nízká cena a nemohl jsem pro ni hlasovat. Jediná skutečně správná cesta je vypsat veřejnou soutěž, ve které se zájemci o Hůrka porvou svými nabídkami.

Zákon o obcích ukládá povinnost péče řádného hospodáře, tudíž jsme vázáni zákony a prodávat majetek města za co nejlepší nabídky. Pokud bychom pozemky prodali zjevně pod cenou, nejenže by město přišlo o značnou finanční částku, kterou bychom mohli investovat do rozvoje města, ale zároveň bychom se vystavovali trestněprávnímu stíhání.

Dalším důležitým bodem na programu jednání byl prodej výstavního centra Ideon, kolem kterého se táhly dlouhodobé spory. Město včera schválilo prodej za 20 milionů korun, navíc Pardubice dostanou zpět pozemky v hodnotě 10 milionů korun zpět. Výstavní centrum bude nadále plnit svoji funkci a rozroste se o nový kongresový hotel. Ten by měl mít kapacitu 200 lůžek a se současným sálem vytvoří jeden komplexní celek.

Na včerejším jednání zastupitelstva jsme se zabývali i odkupem spalovny v Rybitví společnosti AVE CZ. Ta za ni požaduje 35 milionů korun. Na první pohled se tato částka může zdát vysoká, avšak je to zhruba 380 korun na jednoho obyvatele, abychom s tímto problémem skoncovali jednou pro vždy. Nicméně návrh nebyl schválen, protože nezískal dostatečnou podporu mezi zastupiteli.