Průlomový moment pro jihozápadní obchvat! Ministerstva dopravy a obrany se dohodla na vedení trasy obchvatu!

Jihozápadní obchvat od samotného počátku příprav doprovází problémy s vedením trasy. Část obchvatu totiž prochází územím Armády ČR a spadá pod majetek Ministerstva obrany. To má ale s tímto územím vlastní plány a zatím se nepodařilo nalézt přijatelné řešení. Dnes však mám pro všechny Pardubáky skvělou zprávu! Ministerstva dopravy a obrany se dohodla na jasných podmínkách, za kterých lze územím vést trasu obchvatu. Jedná se tak o průlomový moment pro obchvat a jeho další přípravu.

Začněme nejdříve fakty. Jihozápadní obchvat s plánovanou délkou více než 7,5 kilometru představuje jednu ze staveb, která má vytvořit vnější okružní systém kolem Pardubic. Stavba přeložky silnice I/2 by měla výrazně snížit dopravní zátěž v městských částech Staré Čívice a Popkovice. Náklady na jeho vybudování jsou odhadovány na více než 850 milionů korun bez DPH.

Možná si vzpomenete, že jsem na svém webu a sociálních sítích informoval, že jsem svolal důležité jednání s náměstkyní pro řízení sekce s nakládáním majetku Ministerstva obrany Evou Burešovou, kterého se rovněž zúčastnil pardubický primátor Martin Charvát a radní pro dopravu Petr Kvaš. Hlavním tématem schůzky tehdy bylo vedení trasy obchvatu, co nejdále od obce Starý Mateřov a to na severní hranici tzv. armádních úlů nedaleko od přistávací plochy.

Na základě zmiňované schůzky se rozběhla strategická jednání mezi ministerstvy dopravy a obrany a nedávno se obě ministerstva domluvila na podmínkách, za kterých lze jihovýchodní obchvat tímto územím vést.

Ministerstvo obrany souhlasí s trasou, která mine zařízení letiště v jižní části. Je to nepatrně blíže k obci Starý Mateřov, než byla původně zamýšlená varianta trasy. ŘSD je v tomto ohledu připraveno obci poskytnout maximální podporu v souvislostí s případnou eliminací obav z dopadů obchvatu a je připraveno například vybudovat protihlukové stěny tak, aby obchvat neměl žádný vliv na obyvatele.

Jsem rád, že se nám konečně podařilo odblokovat přípravy jihovýchodního obchvatu. Dokončení obchvatů v Pardubicích je z pohledu dopravy ve městě zcela zásadní. Věřím, že jsme si v tomto případě již veškerou smůlu vybrali a přípravy teď konečně naberou tempo směrem k výstavbě. Pokud se Vám líbí moje práce, budu rád, pokud v nadcházejících volbách podpoříte hnutí ANO pod číslem 5. A pokud se Vám líbí moje práce, najdete mě pod číslem 10.