Regionální poklady #1 Rodinné Železniční muzeum v Cerekvici nad Loučnou

Období letních prázdnin se nám nezadržitelně blíží. Spousta z nás se proto pomalu začíná poohlížet po zajímavých místech, kam bychom se letos mohli vydat. Dnes tu jedno takové pro Vás mám a je to skvělý tip na rodinný výlet - Železniční muzeum v Cerekvici nad Loučnou.

 

Kdo z Vás mě už nějakou dobu sleduje, pak ví, že jsem hrdý pardubický patriot. Náš krásný kraj mám moc rád a navštěvuji proto různé turistické atrakce a objevuju dosud nepříliš známá místa v Pardubickém kraji. Nedávno jsem se proto vydal do Cerekvice nad Loučnou, která se nachází mezi Vysokým Mýtem a Litomyšlí, abych navštívil místní skrytý poklad v podobě železničního muzea.

 

Železniční muzeum provozují „železniční srdcaři“ manželé Rokosovi a nachází se v malém domě na nádraží v Cerekvici nad Loučnou. Na malé ploše ukazují tihle nadšenci spoustu momentů z reálné železniční historie. Dozvíte se, jak vypadaly označníky vlaků, jak přesně fungoval provoz pokladen s klasickými papírovými jízdenkami včetně hospodaření a kontroly pokladny. Uvidíte nářadí, dozvíte se, jak byly značené pražce a mnohé další.

 

Pokud máte rádi železnici a historii, pak si tento skrytý regionální poklad jednoduše nemůžete nechat uniknout. Mám velkou radost, že tady takové věci jsou. Vždy je budu podporovat. Berte to jako tip na výlet, když pojedete na kole z Vysokého Mýta směrem na Litomyšl, určitě se tam stavte.

 

Jako krajský zastupitel toto budu vždy podporovat. Je škoda, že současná krajská koalice pod vedením hejtmana Martina Netolického podporuje jen velké a megalomanské projekty, jako je Dolní Morava, ale nikoliv takovéhle malé regionální poklady, které zpravidla provozují malé spolky v čele s nadšenci, jakými jsou například manželé Rokosovi.