"Report" z nedávného poslaneckého výjezdu

Nepřestanu! Zkrátka poslanecké výjezdy po na našem krásném Pardubickém kraji mě baví a znovu jsem se proto v minulém týdnu vydal přímo do terénu za občany, starosty a také místními podnikateli. Řeknu Vám na rovinu, že jeden takový výjezd Vám dá tolik podnětů a informací, které kolegové „sedící“ pouze v poslaneckých lavicích v Praze nenasbírají za celé volební období.


Tentokrát jsem se vydal do jihozápadní části našeho kraje. Je to oblast, která se rozprostírá na pomezí Pardubického kraje, kraje Vysočina a Středočeského kraje. Z některých míst je to dokonce blíže do Čáslavi než do Pardubic. Tvrdím, že politici mají ovšem pracovat pro všechny stejně bez ohledu na vzdálenost. V tomto ohledu se trochu liším od krajských politiků, kteří jak je známo „zapomínají“ na některé části a raději směřují svou energii a veřejné prostředky spíše do východních částí kraje, odkud mnozí z nich pocházejí.

 

Pojďme ale k věci. Moji první zastávkou byl Ronov nad Doubravou, o kterou se stará starosta Marcel Lesák. Myslím, že takového starostu může závidět kdejaká obec. Je to místní patriot, je akční, má tah na branku a chce z obce udělat „zahradní město“. Ilustračně lze zmínit „developerskou snahu města“, cílem je vykoupit pozemky, zasíťovat je a připravit pro výstavbu rodinných domů.

 

Kdo z Vás mě sledujete, pak víte, že jsem tělem i duší železničář. Mám proto radost, že v Ronově funguje lokální trať. Jedná se o spojení přes dva kraje Čáslav – Ronov – Třemošnice. V loni se tudy dokonce proháněla Slovenská střela při akci firmy DAKO z Třemošnice .

 

Jako cyklista mám radost ze spolupráce Ronova a Třemošnice. Obě obce se totiž chtějí propojit pomocí bezpečné a krásné cyklostezky, která nepovede podél silnice, ale právě podél železniční trati. V této věci jsem nabídl svoji pomoc se zajištěním financování ze Státního fondu dopravní infrastruktury a rád tak učiním. Přípravy jsou ovšem na samotném začátku. Je potřeba připravit projekt, vykoupit pozemky atd. Zkrátka je to ještě běh na dlouhou trať.

 

Připomínám však, že SFDI na tyto skvělé projekty pomáhá obcím částkou až 85 % rozpočtu. Jako poslanec hospodářského výboru a před časem také člen dozorčí rady SFDI určitě budu nápomocen a poskytnu součinnost při přípravě projektu tak, aby byl kvalitní a neměl žádné chyby a byl způsobilý na podání.  

 

Jako místopředseda hospodářského výboru se netajím tím, že maximální možnou měrou podporuji české firmy a náš průmysl. Navštívil jsem proto i firmu DAKO, která je ve světě velmi dobře známá jako přední výrobce brzdových systémů. Jsem moc rád, že jsem mohl osobně poznat místopředsedu představenstva pana Rudolfa Bureše. DAKO dokonce patří mezi tři přední světové hráče na tomto poli. Dokonce už chystá vývoj pro vysokorychlostní vlaky.  

 

A konečně se blížíme do samého závěru. Během svého poslaneckého výjezdu jsem navštívil také paní starostku Bohuslavu Čepovou z Prachovic. Kousek od obce sídlí firma CEMEX, kvůli které je v obci zvýšený provoz. Paní starostka mě informovala, že spolupráce je korektní, že firma online reportuje svůj provoz a sleduje normy pro životní prostředí. Kromě toho se také finančně podílí na chodu obce v řádu statisíců korun. Je to příklad dobré praxe a korektních sousedských vztahů.  

 

Jako pardubický patriot Vám doporučuji tenhle kout našeho krásného kraje navštívit.  Třemošnice i Ronov leží těsně vedle zříceniny hradu Lichnice a je to skutečně krásné, kouzelné místo. Ideální například pro výlety na kole, stanování s dětmi nebo například pro přenocování v karavanu. A pokud se sem vydáte, pak nezapomeňte v Třemošnici na Berlovu vápenku, na Geopark Železné hory nebo třeba na vynikající tlačenku v Třemošnickém obchůdku s potravinami.

 

Pokud máte podněty pro moji práci nebo potřebujete pomoci či poradit v otázkách týkajících se státní správy, napište mi. Moc rád přijedu a setkám se s Vámi, rád Vás osobně uvidím.