ŘSD zahájilo výběrové řízení na zhotovitele severovýchodního obchvatu Pardubic

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes vypsalo výběrové řízení na zhotovitele stavby I/36 Pardubice, Trnová – Fáblovka – Dubina (tzv. severovýchodní obchvat Pardubic).  Předpokládaná cena stavby je 1,776 miliardy korun. Jedná se o historicky největší zakázku soutěženou s multikriteriálním hodnocením v režimu Design & Build. Vítězná firma tak nejenom silnici postaví, ale částečně ji i vyprojektuje.

Budoucí severovýchodní obchvat s délkou 4170 metrů začíná za stávající křižovatkou Globus, kde pokračuje po trase III/32224 (Poděbradská ulice) do křižovatky se silnicí III/0362 (ulice Bohdanečská). Obchvat kříží silnici III/324 (Hradecká ulice) a vytváří průsečnou křižovatku. Ukončení trasy přeložky silnice I/36 je ve stávající okružní křižovatce Dubina v ulici Na Drážce.

Severovýchodní obchvat patří z pohledu krajského města ke klíčovým dopravním stavbám. Během dopravní špičky bývá centrum Pardubic často ucpané, což rozhodně nepomáhá udržení plynulosti dopravy ve městě. Severovýchodní obchvat představuje naprosto zásadní stavbu, která přinese zklidnění a úlevu od nadměrné dopravní zátěže. Jakmile bude postaven, dojde k výraznému poklesu tranzitní i místní dopravy v centru města. Kromě toho bude stavba složit i jako přivaděč k dálnici D35.

Stavební práce na obchvatu začnou v letošním roce. Důležitou otázkou v tomto ohledu zůstává, kdy bude dokončena soutěž na zhotovitele stavby. Konkrétní termín se odhaduje velmi složitě. Jedná se o první takto velký projekt, který ŘSD vypisuje v režimu Design & Build. S jistotou však mohu potvrdit, že výstavba začne nejpozději ve druhém pololetí roku 2021. Podle materiálů ŘSD budou stavební práce trvat dva roky. Obchvat tak bude zprovozněn v roce 2023.