S globálním oteplováním musíme bojovat, jedním ze způsobu řešení je podpora ekologických forem dopravy

Skoro bych se vsadil, že Vám po přečtení titulku v hlavě vyskočilo jméno švédské teenegerky a aktivistky bojující za životní prostředí Gréty Thunbergové. Nedivím se. Vždyť v posledních letech doslova ovládla světová média a veřejný prostor. Přiznám se, že já osobně mám rád přírodu a chovám se k ní v maximální míře zodpovědně. Myslím ale, že ke všemu bychom měli přistupovat, jak se říká s mírou a hlavně s rozumem.

Člověk se vážně někdy nestačí divit, když čte různé pirátské návrhy, které by prakticky ze dne na den zlikvidovaly český průmysl, vzaly lidem práci a skoro všechno zdražily. Musíme jít na to chytře. Pokud mě sledujete, pak Vám určitě nemohl uniknout můj návrh, který jsem prosadil ve Sněmovně. Ptáte se, o čem to mluvím?

Týká se osvobození drážní dopravy od poplatku na podporu obnovitelných zdrojů energie. Vím, zní to tak trochu krkolomně, nic složitého ale za tím nehledejte. Zjednodušeně se jedná o podporu ekologické dopravy, jako je například vlak, metro, trolejbus nebo tramvaje. Díky tomu zůstanou tyto formy dopravy i nadále konkurenceschopné například vůči silniční dopravě.

Myslím, že v boji proti klimatickým změnám je vítaný každý krok, který sníží emise CO2. Efektivní a ekologická forma dopravy je tak něco, co bychom měli všichni podporovat. Co říkáte?