S omítkou, nebo bez? O osudu Zelené brány rozhodnou Pardubáci v referendu

Zelená brána patří se svými úctyhodnými 59 metry mezi ikonické stavby našeho města a jeho výstavní klenoty. Čas ovšem nikdo z nás nezastaví. Jak už to proto tak bývá, i na této krásné památce se podepsal zub času. Zelená brána potřebuje nový kabát. S opravou ovšem vyvstává klíčová otázka – měla by být omítnuta, nebo ne? Pardubické zastupitelstvo nedávno rozhodlo, že odpověď na tuto otázku se dozvíme až na základě vůle občanů z říjnového referenda!

S omítkou, nebo bez? Skoro bych řekl, že tahle otázka rozděluje pardubické obyvatele na dva nesmiřitelné tábory. Zatímco jeden tvrdí, že bychom ji rozhodně měli omítnout, ten druhý říká, že takovýto zásah do jejího historického vzhledu je neospravedlnitelný. Ať už patříte do kteréhokoliv tábora, tak v říjnu budete mít možnost svým hlasem ovlivnit osud Zelené brány stejně jako všichni ostatní obyvatelé Pardubic.

Na nedávném pardubickém zastupitelstvu totiž kolegové rozhodli, že o této důležité otázce rozhodneme my všichni, a to v místním referendu konaném souběžně s parlamentními volbami. Mrzí mě, že já osobně jsem se tohoto jednání zastupitelstva ze zdravotních důvodů nemohl zúčastnit, avšak přiznávám, že jsem původně hlasoval pro omítnutí (z historických důvodů).

Souhlasím ovšem s argumenty kolegů Honzy Hrabala a Víta Ulrycha z KDU-ČSL, že takovéto rozhodnutí by mělo být schváleno jasnou většinou, nikoliv těsně třeba o jeden hlas. Konání referenda tak z tohoto důvodu podporuji a věřím, že společnost bude mít dostatek prostoru a informací k posouzení obou variant.

Jsem rád, že referendum se uskuteční na podzim zároveň s volbami do Poslanecké sněmovny. Jedná se tak o skvělou příležitost pro uspořádání referenda, aniž bychom utratili miliony korun za jeho zorganizování.

Co říct na závěr? Jsem přesvědčený, že všichni obyvatelé k referendu přistoupí zodpovědně a ať už rozhodnou jakkoliv, rozhodnutí bude správné. Navíc díky parlamentním volbám budeme mít motivaci se referenda zúčastnit, protože souběžné parlamentní volby jsou výtečnou příležitostí ohodnotit práci nás politiků za uplynulé čtyři roky.