Slevy na jízdném fungují, systém není potřeba měnit

Od loňského září fungují slevy 75 procent na jízdném pro studenty a seniory. Spousta lidí se bálo, že tímto krokem dojde ke snížení kvality a pohodlí cestování. Jednoduše, že vlaky a autobusy budou přeplněné. Tahle obava se ale nepotvrdila. Počet cestujících narostl řádově o jednotky procent a některé spoje díky tomu jezdí obsazenější.

Slevami chceme ušetřit peníze seniorům a studentům. To se děje. Přiznám se, že od tohoto kroku jsem nepředpokládal zásadní zvýšení počtu cestujících, ale především to, že rodinám studentů a seniorům zůstane v kapse více peněz. To se daří. Chodí nám spoustu dopisů, ve kterých si lidé tento krok chválí. Slevy na jízdném fungují a z tohoto důvodu není potřeba měnit systém.

 Předpokládáme, že roční náklady budou dosahovat šesti miliard korun a reálná čísla potvrzují tento odhad. Za první čtyři měsíce fungování slev jsme dopravcům vyplatili celkem dvě miliardy korun. Suma tak odpovídá našim původním předpokladům. Zlevněné jízdné přijde státní pokladnu zhruba na šest miliard korun ročně. To rozhodně není málo, ale nezapomínejme na to, že peníze se z ekonomiky neztratí. Naopak. Jsou impulsem k jejímu dalšímu růstu.

Systém slev na jízdném je zároveň pod důkladnou kontrolou před jeho zneužíváním. Prohřešky nejsou nějak časté, a co je důležité, zatím nebyly zjištěny žádné systémové. Za půl roku fungování slev proběhlo celkem pět set namátkových kontrol, při kterém revizoři zjistili patnáct závad. Nejčastěji se jednalo o nedoložení dokladu k nároku na slevu.

Zajímá Vás, jak kontroly probíhaly? Přímo v terénu! Kontroloři se zaměřili především na cestující a jejich jízdenky. Jednoduše chtěli vědět, zda mají skutečně nárok na slevu a mají k ní i potřebný doklad. Chtěli tak zjistit, zda dopravci nedávají zlevněné jízdné i cestujícím bez nároku na slevu. Kontroloři se zároveň zaměřují na to, zda jízdenky nejsou vydány pro fiktivní cestující.  Například v autobusech by mohl řidič vytisknout zlevněné jízdenky, na které nikdo ve skutečnosti nejede.

Ministerstvo dopravy nic neponechává na náhodě. Komunikuje s dopravci a upozorňuje je na nejčastější pochybení. Bezchybné fungování systému slev je i v jejich zájmu. V případě prokázání úmyslu nebo opakovaných chyb totiž hrozí dopravcům pokuta ve výši padesáti procent z celkové částky roční kompenzace.