Slova se potvrdila, pardubické letiště zažívá obrození

Skvělá zpráva pro náš kraj a region. Nebojím se to říct nahlas. Pardubické letiště nejspíš definitivně překonalo temná léta a po několika hospodářky špatných letech zažívá znovu obrození. Jen za první čtyři měsíce letošního roku z Pardubic odletělo desetkrát více cestujících než ve stejném období za minulý rok.

Určitě si to pamatujete taky! V posledních letech kvůli krizi přišlo naše letiště o drtivou většinu cestujících. Mohl za to zejména fakt, že se letiště zaměřilo výhradně na ruský trh. V důsledku uvalení sankcí od EU a poklesu cen ropy došlo i k výraznému úbytku cestujících. Zatímco náklady rostly, příjmy klesaly. To vše v době, kdy se město a kraj dohadovali, zda vybudovat nový terminál za 300 milionů korun, který umožní přepravit více cestujících.

Čas nám dal za pravdu a ukazuje se, že letiště má potenciál a krizi překoná. Loňský rok byl z ekonomického pohledu pro letiště dobrý a letošní údaje ukazují, že tento trend pokračuje a počet odbavených cestujících se navyšuje. Za první čtyři měsíce tohoto roku prošel terminálem Jana Kašpara prakticky stejný počet cestujících, jako za celý rok 2015.

Jsem rád, že společnost East Bohemian Airport pokračuje ve správně nastoleném směru, což se pozitivně projevuje i na počtu odbavených cestujících. Podle údajů mají největší podíl na počtu odbavených cestujících pasažéři z Ruska. Možná Vás proto napadá, zda nehrozí opakování situace z minulých let. Osobně se ale podobné situace příliš neobávám. Už v červnu totiž začínají charterové lety a poměr odbavených se tak změní.

Během letních měsíců bude významná část letů směřovat na jih Evropy. Ředitelka Hana Šmejkalová nedávno psala, že jako v minulých letech to bude především na Rhodos, do bulharského Burgasu, černohorského střediska Podgorica a letos nově také do turecké Antalye a do Heraklionu na oblíbené Krétě.

Z Pardubic by tak mělo za letními radovánky odletět více než 20 tisíc lidí. Navíc nezapomínejme ani na pravidelná letecká spojení se španělským Alicante, která provozuje společnost Ryanair. Do této španělské destinace létá dvakrát týdně a letadla bývají téměř plná. Podobně jako lety do Londýna, které Ryanair provozuje od loňského podzimu třikrát týdně.

Musím říct, že mám velkou radost z výsledků hospodaření a z „restartu“ našeho letiště. Bezesporu je dobře, že jsme se rozhodli podpořit výstavbu nového letištního terminálu a to i přes nesouhlas Pardubického kraje. Ředitelka letiště odvádí velmi dobrou práci a má výsledky. Z tohoto důvodu má moji podporu a zasadím se o to, aby jako manažerka měla pevnou pozici. Letišti se daří a má na tom velkou zásluhu.