Sněmovna odmítla povinnost nosit helmu při jízdě na kole, rozestup zůstane zachován

Cyklisti, pozor! Mám pro Vás důležitou zprávou, která Vám nesmí uniknout. Možná jste zaznamenali úvahy o tom, že by mělo dojít ke zrušení povinného odstupu aut od cyklistů nebo k zavedení povinnosti jízdy na kole pouze s přilbou. Osobně jezdím na kole pravidelně a přiznám se, že bez helmy bych rozhodně nikam nevyrazil. Zkrátka nikdy nevíte, co se může stát a nemusí to přitom být ani vaše chyba.

Jako liberálně smýšlející člověk jsem ale přesvědčený, že stát tu není od toho, aby dospělým lidem diktoval, zda (ne)mají nosit helmu. Jedná se o bezpečnost každého z nás – bez helmy neohrožujeme nikoho jiného než sebe samotného. Jsem proto skutečně rád, že tento návrh nebyl schválen a stát nezavádí z mého pohledu další zbytečnou povinnost.

Jsem také spokojen s tím, že nedošlo ke zrušení povinného rozestupu mezi vozidly a cyklisty. Tato „novinka“ platí teprve rok a za tu dobu se osvědčila. Z osobní zkušenosti vím, že řidiči jsou od jejího zavedení výrazně ohleduplnější a opatrnější. Zároveň jsem nezaznamenal žádné případy, kdy by byli řidiči „šikanováni“ ze strany policie za nedodržení rozestupu.