Správa železnic ke kácení nebezpečných dřevin přistupuje víc než zodpovědně

Není to tak dávno, co jsem schytával kritiku za můj pozměňovací návrh umožňující kácení nebezpečných dřevin podél železničních tratí. Pro umožnění schválení této změny jsme měli samozřejmě velmi dobré důvody, jedním z nich byla například bezpečnost strojvedoucích a cestujících.

Spousta lidí tehdy tvrdila, že tímto krokem pácháme zločin na našich lesích a přírodě. Většina z nich se obávala, že Správa železnic bude tuto možnost zneužívat a kácet tak kdejaký strom. A v konečném důsledku nezbude podél kolejí nic, jen měsíční krajina…

Už tehdy jsem upozorňoval, že obavy nejsou na místě a není se čeho bát. Jsem rád, že čas mi dává za pravdu a žádné masivní kácení se nekoná. Naopak, Správa železnic ke kácení nebezpečných dřevin přistupuje víc než zodpovědně.

Rádi bychom vás také seznámili se zeleným projektem Správy železnic „Za každý vykácený strom u trati, jeden nový do školky“. V rámci spolupráce s Lesy České republiky vybíráme lokality vhodné pro výsadbu nových stromů s cílem vysázet každoročně alespoň stejný počet zeleně, kolik musíme kvůli bezpečnosti a provozuschopnosti dráhy eliminovat.

Nutné zásahy tak chceme přírodě vrátit, a to dokonce i s úroky! Do tohoto projektu se zapojují pracovní týmy ze všech organizačních jednotek Správy železnic. První akce se konala v září minulého roku v Olomouci u obce Slavětín a následně druhá v Brně v katastru obce Česká. Vždy se sází podle potřeb dané lesní správy, nejvíce dub, buk nebo borovice. Na jedné akci vysadíme zhruba pět tisíc sazenic.

Je naprosto jasné, že žádné černé scénáře se nekonají. Správa železnic k přírodě přistupuje s maximální péčí a myslím, že může být ostatním organizacím příkladem.