Stopadesátka na dálnici? Vrtěti psem v podání vládní pětikoalice

Zdá se, že to, po čem dlouhou dobu řidiči volali a proti čemu aktivně vystupují dopravní experti se stane od příštího roku realitou. Řeč je o zvýšení nejvyšší povolené rychlosti až na 150 km/h! na vybraných dálničních úsecích v Česku. Je ale stopadesátka skutečně to, co české obyvatele v této době skutečně trápí?

Vládní poslanci tuto změnu schválili koncem června při projednávání novely zákona o silničním provozu, a to navzdory tomu, že jde zcela proti evropským trendům. Zvýšené riziko způsobení vážné dopravní nehody zcela jasně převyšuje přínosy v podobě úspory několika málo minut. Osobně se zvýšením maximálně povolené rychlosti nesouhlasím a mám pro to řadu dobrých argumentů, o tom ale dnes psát nechci. 

Ve světle daňového balíčku to celé spíše vypadá, že se jedná o jakousi „kouřovou clonu,“ která má za cíl rozptýlit pozornost od skutečně důležitých témat. Jak se říká – účel světí prostředky a v tomto případě to platí dvojnásobně. Zvýšení maximální povolené rychlosti zabralo. Psaly o tom všechny noviny, televize točily reportáže a v rádiu se střídal jeden dopravní expert za druhým. Bingo! Myslím, že vládní pětikoalice si proto alespoň na pár dnů mohla oddechnout od oprávněné kritiky za daňový balíček.

V důsledku účetních triků a laciného PR se totiž vláda sama dostala do nepříjemné situace, ze které vedou pouze špatné cesty. Souhlasím s tím, že stav veřejných financí není ideální a je namístě hledat úsporná opatření a dodatečné příjmy. Nicméně způsob, jakým chce vládní pětikoalice zlepšit stav veřejných financí (čti vytáhnout peníze z kapes daňových poplatníků), je špatně.

Při pohledu do volebních programů stran vládní pětikoalice se zdá, že mezi sebou soutěží v tom, kdo z nich poruší více slibů. A soutěž je to vskutku velmi vyrovnaná. Koalice Spolu ještě na začátku letošního roku tvrdila, že dodrží slib voličům v podobě nezvyšování daní. Premiér Fiala tehdy tvrdil, že pro to není důvod. A realita? Ejhle! Pár měsíců po prezidentských volbách vládní 5K na své sliby zapomněla a předhání se v tom, o kolik a komu zvýší daně.

Paradoxní na tom všem je to, že na začátku volebního období vláda zřídila nová ministerstva s desítkami úředníků, aby uspokojila všechny vysoce postavené členy stran vládní koalice. Nic jiného v tom prosím nehledejme. Ministrů máme teď tolik, že se ani nevlezou do vládní lavice ve Sněmovně.

Pak tu máme lukrativní posty politických náměstků. Opět, mluvme na rovinu. Nejedná se o nic jiného než posty „druhé kategorie“ pro vysoce postavené členy stran vládní koalice, kteří neuspěli ve volbách.

A do třetice poslední postřeh. Kudy členové vládní pětikoalice chodí, tam hlásají, že musíme šetřit. Souhlas. Pak bychom ale měli začít sami u sebe. Ne, neušetříme tím miliardy a stav veřejných financí to nevyřeší. Ve skutečnosti jsou platy ústavních činitelů v rozpočtu marginální položkou. Tvrdím ale, že politika je ale i o symbolech.

Nemůžeme proto chtít, aby se občané a firmy uskromnili a sami si přitom přidávali. Tohle ale vládní koalice zkrátka slyšet už nechce…