Strany a hnutí nalily do voleb v Pardubickém kraji přes osm milionů

Zdroj: Pardubický deník, https://svitavsky.denik.cz/galerie/foto.html?mm=ilustracni-foto-volby-urna-hlasovani&s=54&back=2786922623-8066-39&photo=1

Kolik investovaly strany a hnutí v Pardubickém kraji do úspěchu v krajských volbách? A platí, že čím víc financí do předvolební kampaně politické subjekty vložily, tím lepší výsledek dosáhly?

Nejvíce na krajské volby vynaložilo hnutí ANO. A to maximální částku, kterou umožňuje zákon, celkem 1,85 milionu korun. Podle lídra kandidátky Martina Kolovratníka je dobře, že finanční limit existuje. „Dává tlak na to, aby kampaň byla férová. Mám velkou radost z našich dárců. Jednalo se většinověo malé nebo střední firmy z regionu, místní podnikatele. Vážím si toho, že dali důvěru našim myšlenkám a mé osobě a nebáli se nás podpořit. To v dnešní době není běžné,“ uvedl Kolovratník.

V těsném závěsu následuje Koalice pro Pardubický kraj. Celkem nalila Koalice do předvolební kampaně 1,67 milionu. Milion a půl investovala do volebního klání koalice ODS a TOP09. Většina finančních prostředků podle lídra Michala Kortyše putovala do propagačních materiálů a jejich výroby. Čtvrtou nejnákladnější kampaň vedli v kraji Starostové a nezávislí. Celkové výdaje se vyšplhaly na 1,37 milionů korun.

Přestože by se to podle fialových billboardů, které byly k vidění na mnoha místech kraje, mohlo zdát nepravděpodobné, volební koalice 3PK (Pro prosperující Pardubický kraj) vložila do boje o hlasy voličů „jen“ 1,1 milionu.

Osobně přispěl na kampaň částkou 200 tisíc i hejtman Martin Netolický. Nebyl však nejštědřejším dárcem, o 50 tisíc jej předstihl orlickoústecký zastupitel Tomáš Teplý. Po 50 tisících poslali na volební účet orlickoústecký místostarosta Jiří Preclík, poslanec Jan Chvojka a Daniela Juklová. Dnes už bývalý radní Bohumil Bernášek nasypal do kampaně 40 tisíc. Investice se mu ale moc nevyplatila, podobně jako předloni v komunálních ani letos v krajských volbách neuspěl.

Piráti, kteří z nuly poskočili na sedm zastupitelských mandátů investovali do kampaně 700 tisíc korun. Jedno zastupitelské křeslo je tak, obrazně řečeno, stálo rovných 100 tisíc. „Velká většina zdrojů byla z vlastních kapes, něco málo, zhruba 15 tisíc, jsme dostali na darech,“ řekl lídr kandidátky Daniel Lebduška.

S poměrem vynaložených prostředků a volebního zisku je nový krajský zastupitel spokojený. „Troufnu si tvrdit, že ze stran, které se do zastupitelstva dostaly, jsme utratili nejméně peněz. I proto si myslím, že vynaložené peníze jsme využili velmi dobře,“ dodal Lebduška.

Strany a hnutí, které v krajských volbách uspěly, získávají státní příspěvek 250 tisíc ročně na zastupitele. ANO tak za čtyři roky dostane 11 milionů, 3PK a ODS s TOP09 osm, Koalice pro Pardubický kraj a Piráti sedm a STAN čtyři miliony.