Téměř 15 kilometrů nové dálnice D35 Časy – Ostrov začíná sloužit řidičům

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) pokračuje v hojné “předvánoční nadílce” motoristům. Zatímco 20. prosince oficiálně zahájilo výstavbu severovýchodního obchvatu Pardubic, dnes zprovoznilo zcela nový téměř patnácti kilometrový dálniční úsek D35 Časy – Ostrov. Řidiči se tak po dálnici dostanou nově až k Vysokému Mýtu. Dálnice D35 bude po svém dokončení plnohodnotnou alternativou k dálnici D1.

Přípravy dálnice D35 dlouhou dobu stály na místě. Vinu na tom do značné míry mají jak bývalí krajští politici, kteří se nemohli dohodnout, zda D35 vést v jižní nebo v severní variantě, tak zároveň i působení nekompetentního ministra Víta Bárty v čele resortu dopravy. Připomínám, že to byl právě on, kdo zastavil přípravu dopravních staveb po celé republice. Reálně se tak na nových úsecích D35 začalo pracovat až za působení hnutí ANO a dnes konečně sklízíme plody této práce.

Nový dálniční úsek Časy – Ostrov navazuje na úsek Opatovice – Časy, který byl zprovozněn již v prosinci loňského roku. Dnes tak předáváme řidičům do užívání 14,7 kilometrů zbrusu nové dálnice a v součtu s předchozím úsekem se nám podařilo D35 prodloužit o přibližně 27 kilometrů. Současně také dochází ke zprovoznění oboustranné odpočívky Dolní Roveň, včetně čerpací stanice Shell. V příštím roce se zde také řidiči dočkají zprovoznění restauračního zařízení.

Zprovoznění nového dálničního úseku není jen dobrou zprávou pro řidiče, ale zároveň ji jistě uvítají také obyvatelé Dolní Rovně nebo Dašic. Právě ti byli v důsledku chybějících dálničních přivaděčů v uplynulém roce vystaveni nadměrné dopravní zátěži, která se dnešním dnem stává minulostí. Když se ale řekne A, má se říct i B.

S přibývajícími kilometry se D35 pro řidiče stává více a více atraktivnější a v důsledku toho lze očekávat nárůst dopravní intenzity. Obce a města v trase I/35 tak budou vystaveny ještě většímu dopravnímu náporu, než tomu bylo dosud. Je proto nezbytně nutné, abychom navazující úseky začali budovat co nejdříve a dálnici dokončili v celé délce.

V této souvislosti se na pravidelné bázi setkávám s generálním ředitelem ŘSD Radkem Mátlem a společně řešíme pokroky v přípravách jednotlivých úseků. Současně také připomínám roli Spolku pro výstavbu dálnic D35 a D43, jehož jsem předsedou, a který má na úspěšně pokračujících přípravách svůj podíl. Věřím proto, že se neobjeví žádné komplikace, které by mohly ohrozit plán ŘSD, aby se D35 stavěla v Pardubickém kraji v plné délce. Držme si palce, protože dokončená D35 výrazně usnadní život v našem krásném kraji.