Terminál B: Vše na jednom místě, navíc s výraznou časovou úsporou

Pokud jste v uplynulých měsících procházeli v blízkosti pardubického hlavního nádraží, nemohli jste si nevšimnout probíhající výstavby dopravního terminálu. Ten po svém dokončení propojí nejen železniční a autobusovou dopravu, ale bude mít také návaznost na pardubickou MHD. Kromě toho zde bude vyústěna lávka propojující Duklu s hlavním nádražím. Vzniklý dopravní uzel tak výrazně obyvatelům usnadní cestování po Pardubicích a přinese také časovou úsporu.

 

Terminál B představuje v mnoha ohledech názornou ukázku spolupráce jak mezi městem Pardubice a Pardubickým krajem, tak ale také Správou železnic. Byť už je to poměrně dlouhá doba, tak si možná někteří vzpomenou, že jsme zvažovali několik různých variant, kudy by měla lávka na Duklu vést a kde by měla skončit. Původně se zamýšlelo její vyústění na prvním nástupišti 1A. Takovéto řešení by však bylo naprosto zásadní chybou. Jediná správná možnost bylo propojit lávku s terminálem B, a to se nám na základě jednání mezi zástupci Pardubic a Správy železnic podařilo.

 

Lávka bude zaústěná rovnou do velkého parkovacího domu v ulici K Vápence. Kolega zastupitel Jan Hrabal vyzdvihuje skutečnost, zde vznikne v Česku ojedinělý dopravní uzel veřejné dopravy, kde se na jednom místě v okruhu cca 200 metrů bude nacházet železniční doprava, MHD tak také krajské autobusy. Cestující se tedy dostanou ‚suchou nohou‘ mezi všemi existujícími módy veřejné dopravy navzájem v libovolné kombinaci.

 

Podle slov náměstka primátora Jana Nadrchala za výstavbu terminálu město zaplatí zhruba 129 milionů korun, 100 milionů korun obdrží z evropských dotací. Samotné práce začaly letos v druhé polovině března a trvat by měly přibližně rok.

 

Podle dopravních modelů dojde po postavení obchvatů města v prostoru přednádraží k výraznému zlepšení dopravní situace. Tuto skutečnost velmi vítám. Nebudou se zde tvořit žádné zácpy ani dlouhé kolony. Připomínám, že právě výstavba potřebných obchvatů patří mezi nejvyšší priority mé v Poslanecké sněmovně. V posledních letech se mi podařilo prosadit několik legislativních novinek, které již nyní pomáhají v praxi a díky kterým se v celém Česku připravují stavby mnohem rychleji.

 

Už v pátek a v sobotu se uskuteční volby do pardubického zastupitelstva. Pokud se Vám líbí námi odvedená práce, budu moc rád, když podpoříte hnutí ANO pod číslem 5. Já osobně jsem na kandidátce pod číslem 10.