To byl zase nápad! Alkohol prostě na silnici nepatří

Senátor Zdeněk Škromach (ČSSD) představil návrh zákona, kterým bojuje za částečnou legalizaci alkoholu na silnicích. Cyklisté by podle něj mohli sednout na kola i pod vlivem 0,8 promile alkoholu. K této příležitosti uspořádal Autoklub České republiky praktickou ukázku vlivu alkoholu na schopnost ovládat jízdní kolo. Díky tomu si mohli cyklisté vyzkoušet, jak se ovládá kolo pod vlivem alkoholu. A výsledek? Posuďte sami...

Návrh zákona počítá s tím, že cyklisté by mohli usednout za řídítka kol i přestože požili alkohol. Dokonce by mohli mít v krvi až 0,8 promile. Navíc, pokud by měli v krvi více, jednalo by se pouze o přestupek a hrozila by jim pokuta do 500 korun. Změna by se měla dotýkat cyklostezek, místních komunikací, lesních a polních cest a silnic III. tříd. Osobně s tímto návrhem zákona nesouhlasím a jednoznačně budu proti němu bojovat.

Autoklub uspořádal dnešní akci ve spolupráci s dopravní policií České republiky, která měřila hladinu alkoholu v krvi alkoholtesterem. Mnoho cyklistů argumentuje tím, že „jedno nebo dvě piva“ ještě nikomu neublížila. Nicméně je skutečně zásadní rozdíl v tom, jak „jedno nebo dvě piva“ mohou odlišně působit na různé osoby. Nejde zde jenom o naši osobní bezpečnost, ale i o bezpečnost druhých.

Každý účastník dnešní názorné akce přesně věděl, kolik alkoholu (ne)požil, díky pravidelnému měření alkoholu v krvi. Všichni účastnici měli možnost absolvovat připravenou cyklistickou trať, která obsahovala nejrůznější dopravní nástrahy. Například se jednalo o slalom, přejíždění nerovností nebo jízdu ve vyjetých kolejích. Navíc cyklisté si trať vyzkoušeli jak střízliví, tak i pod vlivem alkoholu. A jak to dopadlo?

Jednotlivé výsledky přitom asi překvapily i samotné účastníky. Zatímco střízliví cyklisté absolvovali celou trať rychleji, pod vlivem alkoholu nejenom že měli horší čas, ale často se dopouštěli závažných dopravních přestupků.

Ať si říká kdo chce, co chce, ale za mě osobně alkohol na silnici prostě nepatří. Nejenom za volant, ale ani za řídítka. Podobně se dnes vyjádřila valná většina všech, kteří se využili možnost si vyzkoušet své schopnosti po požití alkoholu při jízdě na kole po dopravním hřišti. Měli bychom se všichni zodpovědně rozhodovat a vybírat mezi požitím alkoholu a jízdou na kole.