Tohle je vážně nedomyšlené a postavené na hlavu

Tenhle příběh si musíte přečíst. Není to tak dávno, co moje babička oslavila obdivuhodných 91 let. Ačkoliv je to silná dáma, tak čas od času má zdravotní problémy. Nic však, co by v tomto věku nebylo obvyklé. Nedávno jsme dokonce museli v podvečer do nemocnice, protože jí nebylo dobře. Doktor ji změřil tlak, ošetřil a dal jí prášky. Hotovo, dobře to dopadlo a mohli jsme jet domů.

Hned jsem si ale uvědomil, jaké máme štěstí. Bydlíme v Pardubicích, kousek od nemocnice a navíc máme auto.  Nedokážu si ale představit, jaké peripetie a „peklo“ musí prožívat obyvatelé našeho kraje, kteří to tak nemají a nebydlí v blízkosti krajských nemocnic. Když se chtějí dostat zpět domů, často mají smůlu. Tohle je vážně nedomyšlené a postavené na hlavu. Všichni platíme daně a jsem proto přesvědčený, že kraj by se měl o pacienty postarat. Do voleb proto jdeme s tím, že pokud uspějeme, zřídíme vlastní krajské vozy, které v těchto případech budou pomáhat a sloužit obyvatelům našeho kraje a nenechají je tak na holičkách.

Když už se bavíme o zdravotnictví, chci Vám říct, že se neobjedeme bez zlepšení podmínek pro práci všech zdravotníků. Bez doktorů a zdravotních sestřiček to prostě nepůjde. Zajistíme proto spravedlivé a adekvátní ohodnocení jejich práce. Není prostě možné, aby nám všichni utíkali do zahraničí za lepšími podmínkami. Musíme to změnit a vytvořit atraktivní systém, díky kterému budou chtít zůstat u nás doma. Kromě toho, že prosadíme motivační programy, podpoříme i jejich další vzdělávaní. V praxi to bude vypadat tak, že zavedeme například příspěvky na stravovaní, ubytování, vzdělávací a jazykové kurzy a další benefity.

Vím, že tohle samo o sobě stačit nebude. Není to totiž jenom o penězích, je to i o prostředí, ve kterém zdravotníci pracují. Zejména mladí lékaři „utíkají“ za hranice kvůli tomu, že naše nemocnice nemají kvalitní vybavení. Chybí špičkové stroje a moderní technologie. Málokdo to ví, ale třeba pro mediky to je věc prestiže. Nechtějí pracovat v tam, kde nemohou odvést tu nejlepší práci v péči o pacientovo zdraví a často proto odchází do okolních zemí.

Když se ale řekne A, má se říct i B. Vybavení nemocnic moderní technikou je sakra drahá záležitost. Měli bychom proto říct, kde na to vezeme. Není to tak dávno, co jsme představili náš nový nástroj „Investiční fond Pardubického kraje“. Jenom pro následující čtyři roky je v něm připraveno minimálně 10 miliard korun nad rámec krajského rozpočtu. Je to astronomická suma peněz. Pokud se budeme podílet na vedení našeho kraje, tak Vás ujišťuji, že tyto peníze bezezbytku využijeme a jednou z prvních oblastí, kam peníze budou směřovat, je právě krajské zdravotnictví.

Žijeme v moderní době, která nám nabízí opravdu rozmanité možnosti. Slyšeli jste už o telemedicíně? Jedná se o způsob zdravotnictví, který probíhá na dálku. Nikam nemusíte chodit, nečekáte žádné fronty… Jedním slovem paráda! Samozřejmě tento způsob lékařství lze využít pouze v některých případech. Měli bychom začít využít možností moderní doby. Chci proto, aby se Pardubický kraje stal pilotním místem, kde se tomuto odvětví začneme pořádně věnovat. Dovedu si představit, že například naši senioři dostanou „krabičku“, která bude sledovat jejich základní zdravotní ukazatele, jako je například krevní tlak nebo srdeční tep a další. Lékaři by pak v případě potřeby mohli zkontrolovat jejich stav a rozhodnout o dalším postupu a léčbě.

Krajské volby se uskuteční 2. a 3. října a ve skutečnosti v nich budeme rozhodovat o tom, zda chceme další čtyři roky náš kraj pouze udržovat, nebo zda ho konečně začneme rozvíjet a uděláme z něho lepší místo pro život nás a našich dětí. Já jsem rozhodně pro druhou variantu. Přijďte k volbám a změňte vládu v Pardubickém kraji.