Tragická vládní komunikace

Stále častěji se setkávám s názorem, že komunikace vlády je nejen mimořádně neefektivní a plýtvá veřejnými prostředky, ale zároveň také v některých případech využívá nešťastnou formu. Zdá se, že vláda již otevřeně rezignovala na jakékoliv řešení současných problémů a místo toho se za desítky milionů korun z kapes daňových poplatníků zaměřuje na vylepšení svého mediálního obrazu v očích veřejnosti.

Narážím například na komunikační kampaň "Deštník proti drahotě", která skončila naprostým debaklem. Očekával bych, že se vláda z této lekce poučí a nebude již stejnou chybu podruhé opakovat. Zmýlil jsem se. Při zhlédnutí televizní reklamy, ze které jsme se z úst najatých a dobře zaplacených herců dozvěděli, že vláda zajistila dostatek plynu a přijatelné ceny energií, musím konstatovat, že vláda nedělá nic jiného než své PR. Přínosnost takovéto mediální kampaně je při vší úctě velmi diskutabilní.

Se znepokojením také sleduji různé aktivity jednotlivých členů vlády, jejichž snaha o zviditelnění narušuje celistvost vládní komunikace a vytváří chaotický dojem. V tomto kontextu mě velmi nepříjemně překvapila aktivita ministra vnitra Víta Rakušana, který na budovu ministerstva vnitra nechal vyvěsit českou a ukrajinskou vlajku společně s podobiznou prezidenta Ruské federace Vladimira Putina. Ačkoliv naprosto souhlasím, že ruský prezident je zločinec, který by měl být za svá rozhodnutí a spáchané zločiny na Ukrajině a jejím obyvatelstvu souzen mezinárodním tribunálem, nesouhlasím s formou, kterou ministr vnitra tento postoj vyjádřil. Osobně ji považuji za nehodnou vládní komunikace.

Očekával bych, že pokud vláda vyzývá obyvatele k šetření, sama půjde příkladem. To se ovšem neděje. Ministr vnitra Rakušan možná i v důsledku klesajících volebních preferencí přišel s další kampaní, dle jeho slov s výzvou či apelem k úvaze o 17. listopadu. Tentokrát zvolil pro výzdobu budovy MV plachtu se známými havlovskými symboly srdce, victory a vlajky ČR. Náklady na společnou instalaci se spolkem Dekomunizace Rakušan nesdělil. Je na čase se ptát, jestli v době ekonomické krize a extrémního zdražování jsou takové náklady ze státního rozpočtu oprávněné.

 V kontextu výše uvedeného se plánuji dotázat premiéra Fialy hned na několik otázek:

  • Bylo vyvěšení české a ukrajinské vlajky společně s podobiznou prezidenta Ruské federace Vladimira Putina připomínající vak na mrtvá těla předem diskutováno na vládě? Pokud ano, s jakým výsledkem?
  • Pokud se jedná o ryze osobní aktivitu ministra Rakušana, z jakých prostředků byly pokryty vzniklé náklady?
  • Pokud byly vzniklé náklady uhrazeny z prostředků Ministerstva vnitra, považujete tento krok v současné době sta miliardových schodků za vhodný?
  • Považujete tuto formu komunikace za hodnou ústředního státního orgánu?
  • Podle veřejně dostupných informací na obě instalace musela dohlížet Policie ČR. Jaké finanční náklady v této souvislosti policii vznikly? Nemyslíte si, že by policie místo „hlídání plachty“ mohla vykonávat užitečnější činnost?  

Jsem přesvědčený, že by se ministr Rakušan měl přednostně věnovat své agendě, nikoliv svému PR. Ocenil bych, pokud by se v rámci českého předsednictví věnoval výzvám ostatních zemí EU ke společnému postupu k zabránění nelegální migrace nejen na území ČR, ale i Maďarska, které letos zabránilo 235 000 pokusům o nelegální vstup na jižní hranici. Jsem proto zvědavý, co konkrétně premiér Fiala na výše zmíněné otázky odpoví. O výsledku Vás budu samozřejmě informovat.