Tvrdá práce se vyplatila, v roce 2019 se bude stavět 364 km silnic!

Na konci roku 2018 bude v Česku ve výstavbě celkem 192 kilometrů dálnic a silnic I. třídy. Navíc tohle číslo není konečné! V roce 2019 bude pro zahájení připraveno dalších 172 kilometrů staveb! Celkem tak v příštím roce bude rozestavěno 364 kilometrů nových silnic a dálnic. Připravil jsem pro Vás proto podrobný rozpis připravovaných staveb. Týká se to i Vás? Čtěte!

Česko nic podobného za svou historii dosud nepamatuje a jsem rád, že tak potvrzujeme předvolební sliby, které jsme dali občanům v roce 2017 – a to, že nastartujeme výstavbu nových silnic a dálnic. Velkou měrou k tomu přispěly zejména dvě novely jednoho klíčového zákona – a to zákona o urychlení výstavby dopravní infrastruktury.

První novela se týkala výkupu pozemků, které se dlouhodobě nedařilo vykupovat. Novela zákona stanovila pevné a férové ceny. Majitelé pozemků si tak nově přijdou na osminásobek odhadní ceny a stát zároveň ušetří peníze na „spekulacích“ za pozemky a zároveň uspoří i čas. Kdyby Vás to zajímalo více, klikněte ZDE.

Druhou novelu zákona možná máte ještě v živé paměti. Je totiž z letošního roku. Obsahuje celou řadu revolučních věcí a přiznám se, že jsem se v mnohém inspiroval u našich západních sousedů v Německu, kde podobný zákon funguje již desítky let. Jestli Vám nic neříkají pojmy jako je předběžná držba nebo jednotné místo pro územní řízení a vyvlastnění u dopravních staveb, mrkněte se ZDE.

Dost už bylo ale povídání, pojďme se podívat na nejvíce rozestavěné dálniční stavby. Málokoho asi překvapí, že jimi jsou a v příštím roce budou brněnská D1, jihočeská D3, karlovarská D6, chomutovská D7, hradecká D11, ale také obchvat Frýdku-Místku na D46 a D56, pokračování dálnice D48 nebo obchvat Otrokovic na D55.

Po letech čekání, kdy jsme napravovali chyby našich předchůdců, jsme konečně rozhýbali výstavbu silnic a to tak, že všechny kapacity stavebních firem jsou takřka vyčerpané. Navíc POZOR! Tahle zpráva udělá radost všem motoristům a zejména těm v Pardubickém kraji. Už zítra v úterý 4. prosince zahájíme výstavbu dálnice D35 v úseku Časy – Ostrov. Sledujte web, vydám k tomu speciální článek. Do konce roku bychom pak měli ještě stihnout zahájit i D3 Hodějovice – Třebonín, takže připočteme dalších 27 kilometrů a ve výstavbě tak bude závěrem letošního roku 192 kilometrů nových silnic!

Ptáte se, jak jsme na tom byli letos? Otevřeli jsme celkem 45,5 kilometrů nových silnic, z toho 30 kilometrů dálnic a 15,5 kilometrů silnic I. třídy. Pro příští rok má Ředitelství silnic a dálnic přichystáno 172 kilometrů nových staveb dálnic a silnic I. tříd, hlavně bude pokračovat a zahajovat dálniční stavby na D1, D3, D7, D35, ale také na D46, D48 nebo D49. Rozestavěné budou také obchvaty Znojma, Krnova, Kravařů, Karviné, Nové Paky, Církvic nebo Olbramovic.

V roce 2019 se má pro řidiče otevřít osmikilometrový úsek dálnice D3 v části Bošilec - Ševětín a koncem roku také na D1 čtrnáctikilometrový úsek mezi Přerovem a Lipníkem. Celkem i se silnicemi I. třídy to bude 46 kilometrů nových úseků silnic.

Stavební stroje budou zřejmě nejvíce vidět na modernizaci brněnské dálnice D1, kde budou v roce 2019 probíhat práce až na sedmi úsecích, aby bylo možné jezdit po celé nové D1 v roce 2021. Celkem už je znovu postaveno 90 kilometrů dálnice, zbývají dodělat úseky v celkové délce 70 kilometrů. Kromě toho budou dál pokračovat intenzivní opravy dálnice u Prahy a u Brna.

Chystáte se na cestu a chcete se vyhnout dopravním komplikacím? Pak mám pro Vás jednu radu. Všechny stavěné a plánované úseky dálnic a silnic I. tříd jsou v interaktivní mapě na stránkách Ministerstva dopravy a Ředitelství silnic a dálnic. Více o modernizaci D1 se dozvíte také na webu www.novad1.cz. Aktuální informace o dopravních omezeních pak mohou řidiči zjistit na bezplatném telefonním čísle 800 280 281, na kterém je možné přivolat také asistenční službu ŘSD. Informace o dopravě jsou také na webových stránkách www.dopravniinfo.cz.