Unikátní „VRT Truck“ se vůbec poprvé představí v Pardubicích

Vysokorychlostní tratě změní způsob cestování tak, jak jej známe dnes. Současně ale přinesou také celou řadu další benefitů. Jakých? O tom se může široká veřejnost přesvědčit na vlastní oči díky unikátnímu VRT Trucku, který se vůbec poprvé v ostrém provozu představí v rámci odborného setkání Železnice Pardubice 2023, která se uskuteční již ve čtvrtek 13. dubna na půdě pardubické dopravní fakulty.

Z Pardubic do Prahy za půlhodiny? Pro mnohé z nás to ještě nedávno pouhá sci-fi představa či zbožné přání. Pravda je ovšem taková, že Správa železnic intenzivně pracuje na přípravách vysokorychlostních tratí (VRT). Samotná výstavba pilotních úseků začne již v roce 2025. Po jejich dokončení dojde ke zkrácení cestovní doby zhruba o polovinu.

VRT představují jeden z nejvýznamnějších projektů novodobé historie České republiky, který lze přirovnat snad pouze jen k dostavbě nových jaderných bloků. Jejich výstavba bude stát stovky miliard korun a je proto nezbytně nutné, aby veřejnost měla možnost s tímto projektem a jeho přínosy důkladně seznámit. Zásadní roli v tomto ohledu zastává unikátní VRT Truck, který se široké veřejnosti představí vůbec poprvé právě v Pardubicích.

Jedná se o jedinečný koncept představení projektu výstavby VRT v České republice. Návštěvníci se mohou těšit na mobilní kontejner, ve kterém tým odborníků ukazuje složitý systém VRT. Ilustračně mohu zmínit plány výstavby, jízdní řády, cenovou politiku nebo zapojení do existující železniční sítě. Pro obyvatele Pardubic a širokého okolí se jedná o vůbec první příležitost, kdy se mohou s VRT seznámit takto detailně.

A na co se mohou účastníci těšit? Letošní IX. ročník Železnice Pardubice je unikátní hned v několika momentech najedou. Zaprvé vůbec poprvé se akce koná ve spolupráci s Dopravní fakultou Jana Pernera Univerzity Pardubice, která letos slaví 30. výročí své existence. Dochází zde také k propojení praxe s výukou, což osobně považuji za mimořádně důležité.

Jedná se o malý veletrh pracovních příležitostí pro mladé studenty a představení praxe pro to, aby si mohli vybrat své budoucí povolení. VRT Truck bude celý den k dispozici široké veřejnosti, kterou tímto srdečně zvu k účasti.

VRT Truck je možné navštívit ve čtvrtek v čase od 12 do 17 hodin, a to před Aulou Arnošta z Pardubic, Univerzita Pardubice. Jedná se o doprovodný program odborného setkání Železnice Pardubice 2023. Na základě předchozí registrace je i v tomto případě účast pro širokou veřejnost zdarma. Registraci, včetně programu a jednotlivých vystupujících naleznete ZDE.