V půli září začne rekonstrukce světelné křižovatky ulic Na Drážce a Dašická

O křižovatce na ulici Dašická/Na Drážce se toho napsalo už víc než dost. Jedná se o jednu z vůbec nejrušnějších křižovatek v Pardubicích, kterou denně projedou tisíce aut. Bohužel je také místem častých dopravních nehod. Zdá se, že mnoha letech čekání nás čeká pomyslný konec celého příběhu – 13. září začne rekonstrukce, která přinese větší bezpečnost.

Světelná křižovatka ulic Na Drážce a Dašická patří mezi vůbec nejfrekventovanější místa v celém krajském městě. Většina dopravních nehod, které se na křižovatce stanou, vznikají ze stejného důvodu – řidiči nedají přednost automobilům na hlavní silnici. Spousta řidičů tvrdí, že je zde nešťastně vyřešeno šířkové uspořádání a vodorovné značení, které znesnadňuje orientaci v křižovatce. Ke smůle řidičů silnice není v přesném pravém úhlu, ale mírně do zatáčky, což ji dělá nepřehlednou.

Dokonce zde již jednou došlo ke smrtelné dopravní nehodě a těch „běžných“, kdy to lidově řečeno odnesou pouze plechy, je také poměrně dost. Osobně se zvýšení bezpečnosti na této křižovatce věnuji od roku 2015. Možná si ještě pamatujete debatu, zda by tyto problémy nevyřešil kruhový objezd. K jeho realizaci ale nedošlo hned z několika důvodů.

Jedním z nich je skutečnost, že kruhový objezd by neměl dostatečnou dopravní propustnost a neunesl by současné množství automobilů. Podle sčítání jich zde za den projede až 37 tisíc. Druhým důvodem je skutečnost, že jakmile budeme mít postavený severovýchodní obchvat, dojde k výraznému snížení současné dopravní intenzity. Posledním důvodem jsou inženýrské sítě a také soukromý majetek v těsném okolí.

Z těchto důvodů jsme se nakonec rozhodli pro modernizaci a zvýšení bezpečnostních prvků podle nejmodernějších standardů. Rekonstrukci připravil Ateliér malých okružních křižovatek, který získal řadu prestižních cen a má velmi dobré zkušenosti.

 Základem modernizace křižovatky je důraz na větší pasivní bezpečnost chodců. Dále pak širší odbočovací pruhy, díky kterým budou mít řidiči lepší přehled o dění v křižovatce. A zapomenout bychom neměli ani na nové vodorovné prvky, které v psychologické rovině vyzvou řidiče ke snížení rychlosti jízdy.

 Možná si také vzpomenete, že o rekonstrukci se hovořilo už před dvěma roky. Tehdy ovšem vedení města záměr úmyslně zastavilo. Důvodem byly probíhající práce na výstavbě dálnice D35 a návoz potřebného materiálu. Pokud bychom rekonstrukci neodložili, pak by se řidiči potýkali nejen s problémy na objízdných trasách, ale také by došlo k poškození nové křižovatky v důsledku zmiňovaných prací na D35. Ta je nyní hotová a přichází ten pravý čas dát křižovatku do pořádku.

 Zbývá dodat, že práce začnou 13. září a potrvají do 6. listopadu 2023. Objízdná trasa povede ulicemi Štrossova, Sakařova, Bubeníkova, Husova, Hůrka. Z druhé strany je objížďka navržena ulicí Staročernská a dále přes obec Staročernsko do obce Sezemice