Víte, co všechno je "ukryto" v ceně dálničního kupónu?

Nedávno jsem mluvil se svým kamarádem. Oba jsme řidiči, a tak logicky přišla řeč i na auta a dopravu. Kamarád si nedávno kupoval přes e-shop dálniční známku a debata tak sklouzla k tomu, zda je, nebo není jejich cena adekvátní a co všechno vlastně za poplatek dostáváme.

Je pravda, že o tomto tématu se moc nemluví ani nepíše. Podle mě je to škoda, lidi přeci mají vědět za co platí a co za to dostávají. Hned na úvod je potřeba říct, že veškeré peníze vybrané z dálničních známek putují zpět do dopravní infrastruktury. Peníze řidičů tak nemíří jinam než do dopravy. Tak je to z mého pohledu správně.

Kam přesně ale tedy naše peníze jdou? Odpověď je jednoduchá – do výstavby a údržby dálnic a silnic. Připomínám, že v letošním roce zahájíme spoustu nových staveb a konečně také dokončíme rekonstrukci D1. Prakticky se však jedná o naprosto novou dálnici, která pouze vede v trase té předchozí.

Velká část peněz ovšem také putuje do údržby. Přiznám se, že ani já jsem neměl přesnou představu, co všechno se pod tímto slovem ukrývá. Vydal jsem se proto na exkurzi do SSÚD Pravy, která se stará o letní a zimní údržbu na 50. km dálnice D11 a po otevření nových úseků se jim působnost na čas rozšíří. Bude však jenom do té doby, než se vybuduje na trase D35 nové SSÚD.

Celý tým SSÚD má přibližně 40 zaměstnanců. V zimním období stále sledují meteorologické radary a reagují na nepřízeň počasí. Dispečeři posílají do terénu i vozy na kontrolní výjezdy, tak aby byla dálnice vždy sjízdná. Sypání soli řeší dle dané situace a pro její rychlejší reakci tání ji skrápějí solankou.

SSÚD Pravy také reaguje na dopravní nehody. Jakmile je odstavené auto, tak se musí zabezpečit značením dle daných pravidel, poté se řeší odtah auta. Ročně mají okolo 100 nehod. V letních měsících také řeší opravy svodidel, sekání, čištění kanalizací atd. Jejich činnost tak rozhodně není „pouze o zimní sezóně“, jak by se mylně mohlo zdát.

Mrkněte na „fotoreport“ a dejte mi prosím vědět, jak jste spokojení s údržbou silnic a dálnic.