Vláda začíná vybírat šéfa stavebních úředníků. Dostálová jej chce najít ještě letos, jmenovat ho může i kabinet v demisi

Zdroj: iHned.cz, https://domaci.hn.cz/c1-66973100-vlada-zacina-vybirat-sefa-stavebnich-uredniku-dostalova-jej-chce-najit-jeste-letos-jmenovat-ho-muze-i-kabinet-v-demisi

Už brzy získá Česko dalšího vysoce postaveného úředníka. Vláda v pondělí vypíše výběrové řízení na předsedu Nejvyššího stavebního úřadu. Že věc bude na jednání kabinetu, potvrdila HN ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Se zřízením instituce počítá nový, v červenci schválený stavební zákon. Přejít pod něj má dosavadní soustava obecních stavebních úřadů.

Podle zákona úřad vzniká už od 1. ledna 2022. Dostálová chce mít proto jeho šéfa vybraného do konce roku. Vzhledem k očekávanému složitému skládání nové vlády po volbách je tak pravděpodobné, že jej jmenuje kabinet v demisi.

„Výběrové řízení na předsedu úřadu je správním řízením s příslušnými lhůtami, je tedy nutné, aby bylo vyhlášeno co nejdříve. Jedině tak se bude moci nový šéf Nejvyššího stavebního úřadu ujmout svých povinností a vybudovat novou strukturu stavebních úřadů v požadovaných termínech. V tomto případě se proto jedná o zcela apolitické řešení nastalé situace,“ tvrdí mluvčí ministerstva Vilém Frček.

Opozice si chce výběr šéfa Nejvyššího stavebního úřadu pohlídat. Její zástupci dlouhodobě podobu vznikající instituce kritizují. Tvrdí, že zřízení nového centrálního úřadu vyjde na miliardy a nepřinese žádný užitek. Naopak omezí dostupnost stavebních úřadů, jelikož by z některých obcí zmizely.

Jak místopředseda ODS Martin Kupka, tak předseda Pirátů Ivan Bartoš opakovaně uvedli, že pokud po volbách budou ve vládě, stavební zákon změní. „Výběrové řízení musí být transparentní. Klíčové je, aby vláda do čela úřadu neobsadila své lidi,“ říká Kupka, který byl hlavní tváří odpůrců nového stavebního zákona.

Spory o centrální úřad byly tak velké, že se kvůli nim návrh zákona několikrát měnil. Dostálová nejprve přišla s modelem, kdy by obcím stavební úřady sebrala. To však vyvolalo začátkem loňského roku silný odpor ze strany starostů. Premiér Andrej Babiš (ANO) jim proto přislíbil, že si mohou stavební úřady ponechat. Během projednávání ve sněmovně však skupina poslanců v čele s Martinem Kolovratníkem z hnutí ANO připravila komplexní pozměňovací návrh, který vrátil zákon do původního stavu. Ten nakonec podpořilo i ministerstvo.

Vznik Nejvyššího stavebního úřadu se sídlem v Ostravě je jednou z hlavních změn, které nový stavební zákon přináší. Reforma byla prioritou vládního hnutí ANO. Sněmovna ji schválila v polovině července, a to navzdory nesouhlasu opozice i části koaliční ČSSD. Cílem zákona je rozběhnout výstavbu. Česko je v žebříčku Světové banky, která hodnotí rychlost povolování staveb, až na 157. místě ze 170 sledovaných států. Povolit stavbu bytového domu trvá pět let, u dálnic je to dokonce 13 let. To projekty nejen brzdí, ale i prodražuje.

Dosud systém funguje tak, že stavební řízení pro stát zajišťují obecní úředníci. Dostálová si však stěžuje, že současný stav vede ke zmíněným průtahům při vyřizování žádostí, jelikož se úředníci nemohou snadno zastupovat například v případě nemocí či dovolených. Vadí jí také takzvaná systémová podjatost, tedy to, že někteří starostové obcí z pozice nadřízených ovlivňují rozhodování stavebních úředníků, ačkoliv na to ze zákona nemají právo.

Zatímco ministerstvo spouští výběrové řízení na šéfa Nejvyššího stavebního úřadu, oponenti zákona už připravují jeho změny. Pardubický kraj navrhne přesun stavebních úřadů pod stát zrušit a o rok odložit účinnost reformy. Předložení pozměňovacího návrhu musí ještě schválit zastupitelstvo kraje. Jednat by o něm mělo 21. září. Sněmovna by jej pak měla dostat hned po volbách.