Vyroste nám v Pardubicích mrakodrap?

Mnoho otázek, ale málo odpovědí. Přesně tak by se dala charakterizovat debata o záměru soukromého investora vybudovat novou výškovou budovu v Polabinách. Ta by měla mít třicet pater a měla by se stát novou dominantou Pardubic. Místním obyvatelům se tento záměr nelíbí. Hromadně proto podepisují nově vzniklou petici. Osobně se ale ptám: „Máme se skutečně čeho bát?“

 

Přes sto metrů vysoká stavba má patřit mezi největší budovy v Česku. Zároveň se má stát výrazným architektonickým prvkem města, ve kterém se budou nacházet kanceláře a 120 nových bytů. Celý projekt je zatím pouze na úrovni záměru, přesto už má celou řadu odpůrců. Těm se nelíbí, že stavba naruší okolní ráz a naruší zelený pás kolem Labe, Dubiny a Cihelny.

 

Osobně vnímám obavy místních obyvatel velmi citlivě. Koneckonců komu z nás by se líbilo, kdyby nám podobná stavba měla vyrůst za rohem našeho domu. Na druhou stranu jsem fanouškem moderní architektury a jsem si jistý, že nejsem sám.

 

Myslím, že bychom se neměli bránit novým trendům za každou cenu. Navíc nezapomínejme, že pokud by se podobný projekt skutečně realizoval, bude mít pozitivní dopad na své okolí. Můžeme předpokládat, že zvýšený počet lidí naláká podnikatele, aby zde otevřeli například kavárny, obchody a celkově zlepšili občanskou vybavenost okolí.

 

Na druhou stranu jsem ale přesvědčený, že bychom měli zůstat opatrní a nevynášet unáhlené soudy. O projektu zatím nemáme příliš mnoho informací. Nikdo tak pořádně neví, jak by stavba měla vypadat, ani jaké dopady a nároky bude mít na okolí. Souhlasím tak se starostou MO Pardubice II Radkem Hejným, že by investor měl udělat veřejnou prezentaci a seznámit širokou veřejnost s jeho záměrem.

 

Jak jsem psal výše. Nedělejme předčasné závěry a počkejme si na kompletní informace. Teprve až potom bychom se měli rozhodnout, zda tento věžák v Pardubicích chceme, nebo ne. Osobně si ale umím představit, že pokud bude stavba citlivě navržena a nebude narušovat okolí, mohla by oživit městskou architekturu. Nicméně to je můj osobní názor. Budu proto rád, když mi napíšete Váš pohled na věc.