Výstavba obchvatu Svitav začne zkraje příštího roku

Obyvatelé Svitav a přilehlého okolí mají dobrý důvod k radosti. Krajský úřad Pardubického kraje totiž vydal stavební povolení pro obchvat Svitav, který městu výrazně uleví od nadměrné tranzitní dopravy. Projekt neprovází zásadní komplikace s odpůrci stavby a vzhledem k této skutečnosti by podle „ideálního scénáře“ mohlo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájit stavební práce již na začátku příštího roku.

Není to tak dávno, co Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zamítl návrh společnosti Metrostav Infrastructure na zrušení veřejné soutěže z důvodu údajné netransparentnosti celého tendru. Připomínám, že v soutěži uspělo sdružení firem Eurovia a M-Silnice, které postaví necelých deset kilometrů nové silnice za 786,9 milionů korun, což je oproti předpokládané ceně (1,25 mld. Kč) výrazně méně. A v krátké době následuje další skvělá zpráva!

Projekt Hradec nad Svitavou–Lačnov, jak se obchvat Svitav oficiálně nazývá, získal 11. listopadu 2021 stavební povolení. Jedná se o stavební povolení na 24 objektů včetně hlavní trasy. ŘSD již dříve získalo povolení na další stavby, například přeložky silnic nižších tříd. Projekt neprovází žádné zásadnější spory, což všem řidičům a zejména obyvatelům Svitavska dává naději, že by již brzy „poslední razítko“ mohlo nabýt právní moci.

ŘSD má v současnosti vykoupeny již téměř všechny pozemky (přesně 98 %). Vzhledem k tomu, že generální ředitel ŘSD Radek Mátl nedávno oznámil, že přípravy podpisu smlouvy s vítězným sdružením spějí ke svému zdárnému konci, tak by samotná výstavba měla být zahájena zkraje příštího roku a skončit by měla v roce 2023. 

Více informací naleznete v informačním letáku ŘSD.