Výstavba severovýchodního obchvatu začne již brzy naplno

Nadměrná doprava nás trápí dlouho a i proto všichni v Pardubicích čekáme na stavbu severovýchodního obchvatu. Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD ČR) v minulém roce úspěšně dokončilo jeho přípravu a 20. prosince oficiálně zahájilo výstavbu. Dobrou zprávou je, že již brzy začnou naplno stavební práce na výstavbě obchvatu.

Téměř čtyřkilometrový obchvat povede od nás z Dubiny (z kruhové křižovatky u Lidlu) do Trnové. Nejen jako řidič, ale také i jako pardubický zastupitel považuji zahájení výstavby za důležitý milník pro náš obvod i pro celé Pardubice. Obchvat totiž významně uleví centru města od tranzitní dopravy, která město dlouhodobě trápí a současné také zlepší plynulost dopravního provozu.

Spousta z vás se na mě obrací a ptá se, kdy se už konečně začne něco dít přímo v terénu. Rád se s vámi podělím o informace, které mám přímo od generálního ředitele ŘSD ČR Radka Mátla. K ostrému zahájení stavebních prací dojde v průběhu března a „hotovo“ bude v roce 2025.  Severovýchodní obchvat je zcela unikátní stavbou. Jedná se o metodu „naprojektuj a postav“. Vítězné sdružení Hochtief CZ, Doprastav a Silnice Čáslav v současnosti detailně dokončuje projekční práce, velkou technickou zajímavostí bude unikátní zavěšený dvoupolový most přes Labe a jeho slepé rameno. 

Severovýchodní obchvat města bude stát celkem 1,75 miliardy korun. Vzhledem k tomu, že v rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury stále není zajištěno potřebných cca 30 miliard korun pro letošní rok, objevují se otázky, zda nehrozí zpoždění v zahájení stavebních prací. Jako člen sněmovního hospodářského výboru vás mohu ujistit, že černé scénáře nehrozí. V rozpočtu jsou na tento konkrétní projekt vyčleněny peníze a nic tak nebrání tomu, abychom skutečně začali v březnu stavět.

Na závěr přidávám zajímavost v podobě cyklostezky, která paralelně povede podél obchvatu. Díky tomu se na kole dostaneme pohodlně a bezpečně z Dubiny nejen k Labi, ale až ke Globusu. Cyklostezku staví město a k zahájení stavebních prací dojde přibližně ve druhé polovině výstavby severovýchodního obchvatu. Město totiž plánuje využít probíhající stavbu a synergicky využít například návoz zeminy. Myslím, že tento přístup je správný a kolegům za něj proto děkuji.