Z Lanškrouna do Skuhrova po nové silnici!

Dnes mám skvělou zprávu, která Vám musí zlepšit den. Dočkali jsme se! Kdo z Vás nedávno jel z Lanškrouna do Ústí nad Orlicí přes Skuhrov, moc dobře ví, že cesta více než silnici připomíná tankodrom. A to doslova. Vím to. Nedávno jsem tudy sám projížděl. Přitom je tahle silnice pro místní obyvatele mimořádně, řekl bych až životně důležitá.

Už za pár dnů se na téhle téměř devíti kilometrové silnici rozjedou stavební práce. Některé úpravy lze totiž udělat s ohledem na počasí a teploty ještě v letošním roce. Hlavní práce ale začnou až na jaře příštího roku. Podle harmonogramu by silnice měla být dokončena v listopadu 2020 a myslím si, že tento termín je reálný.

Náklady na celou modernizaci se vyšplhají celkem na 138 milionů korun. Narovinu uznávám, že je to dost peněz. Jsem proto rád, že drtivá část bude hrazena z evropských zdrojů. Konkrétně se jedná o částku přes 124 milionů korun. Náš kraj se na rozpočtu bude podílet necelými 14 miliony korun. Jsem za to rád, protože ušetřené peníze můžeme použít na jiné krajské projekty nebo třeba na opravy silnic II. a III. třídy.

Částka je tak vysoká i proto, že dojde k modernizaci mostu, autobusové zálivy, propustek, obnově vodorovného a svislého značení, a to včetně zádržného systému. Jsem ale přesvědčený, že cena je přiměřená přínosu pro obyvatele. Modernizace navíc zvýší silniční bezpečnost v tomto úseku, který je místem častých dopravních nehod.

A jestli jste dočetli až sem, chci Vás požádat o pomoc. Vím, že naše krajská silniční síť není v ideálním stavu. Naše hnutí se ale už několik let po sobě snaží situaci zlepšit a posílá krajům peníze na opravy a údržby. Přesto si dlouhodobé podfinancování vybírá svou daň.

Pokud víte o nějaké silnici ve velmi špatném stavu, prosím, pošlete mi fotografii s místem pořízení a já osobně proberu s kolegy z kraje a ze Správy a údržby silnic Pardubického kraje případné zařazení do plánu oprav.