Začala stavba železniční zastávky Pardubice – centrum

Vlakem až do centra Pardubic? Od června příštího roku realita, která usnadní lidem cestování. Po dokončení zde budou jezdit minimálně dva vlaky z Jaroměře a Hradce Králové za hodinu. Kromě toho bude také zastávka sloužit i pro obrat souprav zajišťujících dopravu mezi Pardubicemi a Chrudimí.

Zastávku bude tvořit ostrovní nástupiště o délce 140 metrů a šířce 8,76 metrů mezi novými kolejemi č. 10a a 12a. Nástupní hrana bude ve výšce 550 mm. Přístup cestujícím zajistí kryté šikmé chodníky o šířce 3 metry. Na nástupiště budou umístěny přístřešky, lavičky a bude celé včetně přístupů osvětleno. Správa železnic také počítá s instalací informačního a orientačního systému, rozhlasu a také kamerového systému. V této souvislosti je na místě poděkovat také ministru dopravy Martinovi Kupkovi, který stavbu také podpořil.

Stavbaři již v minulosti do podchodu, propojujícího Sladkovského a Rokycanovu ulici, napojili nový tubus, který je nyní zaslepen. Nachází se přímo pod kolejí, kolmo směrem k podchodu. Na něj naváže zastřešená část šikmého přístupu. Cestující se dostanou na nástupiště také po přístupové cestě z ulice Jana Palacha. Zbývá dodat, že náklady na vybudování zastávky dosahují 53 milionů korun a kromě Správy železnic se na jejich pokrytí podílí také Statutární město Pardubice i Pardubický kraj.