Zbystřete, Česko má konečně zbrusu nový stavební zákon a týká se i Vás!

Získat stavební povolení je jednodušší než v Česku například i v Kyrgyzstánu, Moldávii nebo Ugandě. Česko se tak řadí po bok rozvojových států a patří mezi třicet nejhorších zemí světa. Ostuda! A to nemluvím o tom, že kvůli tomu ročně přicházíme o miliardy korun! Díky zbrusu novému stavebnímu zákonu se však blýská na lepší časy. Pojďme se podívat, co zásadního nám nový „stavebák“ přinese.

Stěží bychom hledali důležitější normu tohoto volebního období, než je právě nový stavební zákon. Není žádným tajemstvím, že postavit v Česku prakticky cokoliv je kvůli složité legislativě ohromný problém a skoro nadlidský úkol. Ve spolupráci s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou jsme proto připravili nový stavební zákon, který tento týden definitivně přijala Poslanecká sněmovna.

Jako autor komplexního znění zákona mám ohromnou radost. Nový stavební zákon totiž přinese zásadní zrychlení a také celý proces významně zjednoduší. Jeho základním pilířem je princip jeden úřad, jedno razítko, jedno rozhodnutí. Konečně tak skončí někdy až nekonečný „ping-pong“ úřadů, kdy žadatelé museli chodit od jednoho k druhému a naopak.

Co je důležité také vyzdvihnout, je digitalizace celého procesu a zavedení pevných lhůt. Jsou to naprosto zásadní změny oproti současnému stavu. Nový stavební zákon zavádí, že úřady musí vydat stavební povolení u jednoduchých staveb do 30 dnů a u složitějších do 60 dnů. Případy, kdy žadatelé čekali na povolení klidně i několik měsíců, tak budou definitivně jednou pro vždy dávnou minulostí...

Zavedení pevných lhůt je také zásadní z pohledu plánovaní – spousta mladých lidí, kteří zakládají rodinu a staví například svůj vysněný dům s pomocí hypotéky byli často v nepříjemné situaci, protože jednoduše nevěděli, kdy začnou skutečně stavět. Také vzhledem k rostoucím cenám stavebních materiálů může mít takovéto zdržení fatální vliv, protože končená cena oproti projektové může být diametrálně odlišná a lišit se v řádu i několika desítek procent.

Nový stavební zákon bývá často kritizován (a neprávem) kvůli oddálení stavebních úřadů lidem a oslabení role obcí na úseku stavebnictví. Je to samozřejmě nesmysl, který vychází z nepochopení podstaty principů stavebního zákona. Obce nemají zasahovat do stavebního řízení prostřednictvím stavebních úřadů, ale skrze své územní plány. V tomto ohledu naopak dochází k posílení jejich pozice. Obavy z institucionální změny tak opravdu nejsou na místě a není pro ně žádný důvod.

Stejně tak není pravdou, že dojde k oddálení stavebních úřadů lidem. Nový stavební zákon totiž počítá s tím, že celý stavební proces bude v drtivé míře digitalizován. Vznikne tzv. Portál stavebníka, kde žadatelé na jedno místo jednoduše nahrají potřebné dokumenty a jednotlivé úřady k nim budou mít přístup, aby s nimi mohly pracovat. Celý proces díky tomu bude významně jednodušší, efektivnější a především rychlejší.